Rosta Erzsébet weboldala

A rendszerint sötét lazúrkék vagy világoskék színű lápiszlazuli az érzékenység, az elhivatottság, a siker, a kiválóság, a szimpátia, barátság és a szeretet szimbolikája.


Már az ókorban is jól ismerték és drágakőnek dolgozták fel. A rajta található sárga pirit-pettyek miatt a csillagos égbolthoz hasonlították és zafírnak tartották. Az egyiptomiak a lápiszlazulit a kék ég kövének nevezték. Korábban festékkészítésre is használták, porrá törve és gondosan megtisztítva az igazi ultramarin-festéket adta.

Spirituális hatásaként nyakláncként vagy gyűrűben hordva lelket önt az emberbe. Megszünteti a félelmeket, erősíti az akaraterőt, kitartást kölcsönöz. Szavatolja a szerető hűségét. Erősíti a barátságot.

A népi gyógyászok szerint a lápiszlazuli gyógyítja a szélhűdést, az epilepsziát és a vérszegénységet. Jó hatású a különböző bőrbetegségekre, rovarcsípések, bőrkiütések ellen. Csillapítja a gyulladásokat, duzzanatokat és a lázat. Enyhíti az idegességből adódó problémákat, oldja a depressziót. Elűzi a melankóliát. Erősíti a légzőszerveket. Semlegesíti a földsugárzást. Plusz energiát kölcsönöz viselőjének. Méregtelenít.

Láz esetén a könyökhajlatba piramis alakú lápiszlazuli követ kell helyezni legalább 12 óra hosszáig. Helyi fájdalmak, görcsök megszüntetésére egy követ kell rakni a fájós testrészre. Szemgyulladás esetén olyan vizesborogatást kell használni, amelyben előzőleg lápiszlazulit áztattak.

A követ nem szabad folyóvízben tisztítani, csak száraz sóban. Hogy ismét hatásossá váljon, napfényre kell kitenni, vagy holdtöltekor kell hagyni, hogy feltöltődjön. Nem ajánlatos lápiszlazulit hálószobában viselni, mert az alvást zavarhatja. Alacsony vérnyomásúak és a Bak szülöttei ne hordják.