Rosta Erzsébet weboldala

A görög lakások elképzelhetetlenek kaktusz nélkül, legalább egy mindegyikben található, valahol a bejárati ajtó közelében. A tövises kaktusz egy nagy kaspóban, vagy kerti cserépben büszkén vigyázza a házat és az értékeket a gonosszal szemben.


Az indiaiak szerint sohase szabad a kapát bevinni a lakásba. Ha véletlenül mégis megtörténne, hátrafelé kell kivinni, hogy elkerüljék a balszerencsét. Az oroszok azt mondják, addig nem szabad ajándékot átadni, amíg a lakás küszöbét át nem lépik, mert kellemetlenséget okoz. Az indonézek azt javasolják, a lakásban szent vagy szentelt tárgyakat is ajánlott tartani, mert azok megvédik a családot a kellemetlen hatásoktól. Ugyanakkor, ha otthon valaki éjszaka hajat vág, magához vonzza a gonosz szellemeket, akik álmában jelennek meg. Ugyancsak beszabadítja otthonába a rosszat, aki gyakorta suttog lakásában.

Általánosan elterjedt hiedelem szerint, valamit otthon felejteni, szerencsétlenséget jelent. Ezt az ember azzal tudja kivédeni, ha - miután visszamegy - hazaérve leül pár pillanatra, ezzel ugyanis elveszi az élét a rossz ómennek. Egy másik javaslat szerint a feledékeny személynek, hogy elkerülje a balszerencse, miután leült, hétből kell visszaszámlálnia.

Afrika trópusi vidékein azt mondják, rovarok hullanak arra, aki éjszaka megy a fürdőszobába. Ha a lakáskulcsok elvesznek, abból kellemetlen kalandok következnek. Kulcsokat találni otthoni békét és sikeres vállalkozást jelent. Az afgánok szerint a lakáskulcsok rázogatása veszekedést, háborúskodást okozhat.