Rosta Erzsébet weboldala

A konyha, vagyis a lakóépületnek az a helyisége, ahol főzni szoktak, és az élelmiszerek nyersanyagait felhasználásra előkészítik, egy olyan hely, ahol számos előjel manifesztálódik, amelyekre nem árt odafigyelni.


Az ómenek értelmezése művészet, és gyakorlata az antikvitásba nyúlik vissza. Például zivatart jelez előre, ha a kávéskannából ismételten kifut a kávé, vagy víz fröccsen a törlőruhára. Jó hírekre lehet következtetni, ha a cukor és a só véletlenül összekeveredik. Hamarosan pénz áll a házhoz, ha: buborékok jelennek meg a kávéscsészében; az ember véletlenül felborítja a cukortartót; a rizs kör alakban rendeződik el a fazék szélén; vagy ha a tealevelek úsznak a csésze tetején.

Bajt jelez, ha a fűszerek kimaradnak az ételből, vagy ha akaratlanul kiszóródik a só. Veszekedés a következménye annak, ha az ember ügyetlenségből a konyhaasztalra, vagy a konyha kövére szórja a borsot. Ezek a rossz ómenek azonban megszüntethetők, ha az ételt utólagosan megfűszerezik, vagy egy csipet sót vagy borsot a váll fölött átdobnak. Azt is mondják, hogy két személy között, ha ugyanabban a fazékban főzött ételt kavargatják, vagy ha egy asztalon ülnek, hamarosan veszekedés tör ki.

Jó a jelentése annak, ha a konyhai szorgoskodás közben magától kisimul, vagy véletlenül kioldódik és leesik a szakács köténye, ez általában annak a jele, hogy valaki éppen az illetőre gondol. Egyesek szerint ez az jelenti, hogy a szívszerelme az adott pillanatban romantikus érzelmeket táplál az illető iránt. Sokan jó hírek előjelének tartják, ha a sült almák a sütőben szétrepednek, vagy ha a só és a cukor véletlenül összekeveredik.

Az evőeszközökkel kapcsolatban: ha a villa leesik a földre, hamarosan egy asszony fog kopogtatni a lakás ajtaján; a kanál leesése egy férfi érkezését jelzi. A világ egyes részein a villa jeleníti meg a férfit és a kanál a nőt, míg az oroszoknál - mivel a villa és a kanál egyaránt nőnemű - a hímnemű kés leejtése jelez férfi vendéget. Ugyancsak váratlan látogatót jelent, aki egyben kellemetlen is, ha a kés leesik és beleáll valamibe, illetőleg, ha tojásfőzés közben repedések keletkeznek a tojások héján.

Indiában a konyha virtuálisan a lakás temploma, és elvárás, hogy a legmagasabb szintű tisztaság uralkodjon ott. A legtöbb hindu nem lép be cipőben a konyhába, mert úgy tartják, hogy ezzel kiváltja az istenek haragját. Ez a hiedelem abból az időből ered, amikor még a hagyományos indiai konyha volt jellemző, sarkában egy agyagkemencével. A család a földre telepedve egy földre helyezett tányérból vagy egy banánlevélről evett. Ez a szokás megkívánta, hogy a konyha abszolút tiszta legyen. Egy másik régmúltból eredő szokás szerint, evés előtt az emberek tányérjaik körül vizet locsoltak szét, hogy őseikre emlékezzenek. A tányérok köré löttyintett víz valójában a konyha földjén mászkáló hangyák és rovarok számára képezett akadályt.

A konyhához, a konyhában folytatott tevékenységekhez más népeknél is számos hiedelem kapcsolódik. A minszki orosz zsidók szerint sohasem szabad a sütőt üresen hagyni, legalább egy fadarabot vagy edényt akkor is bele kell tenni, ha semmit sem akar sütni a ház szakácsa, mert különben a legközelebbi alkalommal kudarcot vall a sütésnél. A louisianai cajunok megfigyelni vélték, hogy hamarosan társasága lesz annak, aki leejt egy konyharuhát. A Pennsylvania államban élő holland telepesek leszármazottjai szerint viszont nem mindegy, hogy mikor esik le a törlőruha: ha ez az étkezést megelőző mosogatás, vagy asztaltörlés közben történik, akkor valaki hamarosan megéhezik, viszont, ha az étkezést követően esik a földre a törlőruha, a háziak biztosak lehetnek benne, hogy hamarosan egy rosszéletű, csapodár nő érkezik hozzájuk. Az azerieknél, ha elfogy a liszt vagy a cukor, nem szégyen kérni a szomszéd konyhájából, viszont a kért lisztet vagy cukrot nem illik visszaadni, jobban örülnek, ha egy tál süteményt kapnak a szívesség fejében.

A thai hiedelmek szerint nem szabad elmosogatni a szomszédtól kapott ételes tányérokat, mert utálni fogják egymást. Mosogatni csak nappal szabad, mert aki éjszakára hagyja ezt a tevékenységet, „elmossa” vagyis elszórja a pénzét. A rizsfőző edényt a vacsora után tilos elmosogatni, mert valamennyi rizst éjszakára félre kell tenni a házi szellemek részére.

Főzésről álmodni, az jelenti, hogy az álmodó alárendeltjévé kívánja tenni, és maga képére szeretné formálni a környezetét. Másik jelentésében az ember gondoskodó oldalát jelképezi, s az illető szeretetvágyára utal. Ha nehézségei vannak a főzéssel, azt jelzi, hogy túlterheli magát.