Rosta Erzsébet weboldala

A körmök alakja, színe, állaga sok mindent elárul az ember egészségi állapotáról, sőt a köröm örökletes jegyeket hordozhat, tájékoztathat a személyiségjegyekről és tájékoztathat a szexuális beállítottságról is.


Az egészséges ember körme: sima, fényes, hajlékony, a holdja se nem túl kicsi, se nem túl nagy, követi az ujj vonalát és méretre hozzávetőlegesen fele akkora, mint a körömperc.

A széles körmök erős izomzatról, a szűk körmök rossz egészségi állapotról tudósítanak. A rövid, kis körmű emberek hajlamosak szívbetegségre, ha ráadásul a rövid körömnek kicsi vagy hiányzik a holdja, akkor az illető szíve gyengén működik. A tövig lerágott, rövid körmök aggódó embert jeleznek; a gumós körmök légúti hurutra vagy tüdőbajra utalnak. A kicsi, kerek körműek ravaszok; a legyezőhöz hasonlító köröm kolerikus természetet jelez; a nagy szögletes köröm szívós, spekuláns emberé; a téglalap alakú köröm gazdája józan gondolkodású; a görbén, ferdén nőtt körmű ember hamis, megbízhatatlan, szószegő; az ásószerű rágott köröm pedig érzéki, szenvedélyes emberé. A hosszú körmök sohasem jelentenek olyan testi erőt, mint a rövid, széles körmök. Kevésbé kritikusak, mint a rövid körműek.

A régi Kínában a magas rangú, nagyméltóságú emberek hosszúra növesztették körmüket, ezzel jelezve, hogy hozzájuk nem méltó az alantas, fizikai munka. A kínaiak a hosszú körmöknek jólétet és prosperitást tulajdonítanak. Núbiában is szerencsésnek tartják a hosszú körmöket, ezért az őslakók valaha a cédrusfa lángja fölött növesztették meg körmüket. Egyébként a babonások óva intenek az olyan embertől, akinek körmei hosszúak és feketék, mert ez hamis, csalárd, igazmondásra képtelen embert jelöl.

A hosszában recézett köröm anyagcserezavart jelez, a haránt recézett köröm pedig akut betegségre utal. A körömház fölött beszakadó bőrszálkák felfokozott nemi vágyat jelölnek. A körmön lévő fehér pontok, foltok gyengülő vitalitásról, romló idegállapotról árulkodnak.

A babonások szerint a körmökön megjelenő fehér foltok alkalmasak az események előrejelzésére. Például, ha valakinek fehér foltos a körme, mindaddig szerencsétlen a szerelemben, amíg a foltok el nem tűnnek a körméről. Egyesek a körmön lévő fehér pöttyből jó időt, meleg nyarat jósolnak. Kínában a fehér pontokat a gonosz eljövetelének tekintik, ugyanez a hiedelem járja New Englandben is, míg Németország egyes részein a fehér foltokat kedvező előjelnek, jó egészségi állapotnak, sok pénznek, gazdagságnak tartják. Massachusettsben a fehér pontocskák száma azt jelzi, hogy az illető hányszor hazudott, Madagaszkáron és Japánban a fehér foltos körmök balszerencsés életfordulatot jeleznek, azonban a japánoknál jelentheti azt is, hogy új ruhája lesz az illetőnek. Törökországban, ha egy lánynak a körmeit sok fehér folt tarkítja, ez biztos jele annak, hogy leendő férjének rengeteg birkája van.

A körömrágás, amelyet a fejvakaráshoz, a hajtépéshez, az ujjropogtatáshoz hasonlítanak, azt mondják, oldja a feszültséget, mások szerint a maszturbálást pótolja. Az ausztrálok nagy számban, legalább egynegyede rágja a körmét, de nemcsak a kezükről, hanem néhányan a lábujjukról is. Vannak olyanok, akik lerágott körmeiket megeszik.

A primitív emberek körében elterjedt hiedelem, hogy az emberek, ha levágják hajukat és körmüket, könnyen megbabonázhatók. Régi babona szerint a levágott körmöket a házon kívül kell elásni, elégetni, eldugni. Kínában régen széles körben elterjedt hiedelem volt, hogy a levágott körmöt nem szabad eldobni, mert a bagoly megeszi azt, és gonosz varázslatokhoz használja fel. Az éjszakai körömvágásról pedig azt mondják, hogy balszerencsés, mert az illetőt meglátogatja egy szellem. Koreában pedig azért nem ajánlott, mert a körömdarabokat megeszik az egerek, és magukkal viszik az illető lelkét. Az istenfélő zsidók azért vágják nagyon rövidre a körmüket, mert szerintük a köröm a gonosz lakhelye. Madagaszkáron is hasonlót hisznek, itt a bennszülöttek úgy vélik, hogy az ördög a hosszú körmök alatt lakozik. Egészen másként vélekednek a kínaiak, számukra a hosszú köröm pozitív jelentést hordoz.

A törököknél sem szabad éjszaka levágni a körmöket, sőt az sem helyes, ha a kéz és a láb körmeit egyidejűleg vágják le, mert aki így tesz, egyszerre néz egy szomorú és egy kellemes esemény elébe. Az angolszászok körében nem ajánlatos a körmöket levágni az Aprószentek napján (december 28-án). Akkor kell a körmöket levágni, amikor a Hold növekvő fázisban van, ez esetben a körmök megerősödnek. Nálunk egykoron általános volt a hit, hogy a szopós gyerek körmét nem szabad levágni, hanem rágni kell, hogy ne legyen belőle tolvaj. Sokan úgy tartják, hogy balszerencsét jelent a körmöt pénteken vagy vasárnap levágni. A levágott körmöket el kell tenni, el kell égetni, vagy el kell temetni. A spanyol festő, Picasso (1881-1973) levágott haját és körmeit egy dátummal ellátott biztonságos helyen tartotta, nehogy azok boszorkány vagy varázsló kezébe kerüljenek. Az azeriek is tiltják az éjjeli körömvágást, mert szerintük ez megrövidítheti az életet. A japánok számára az éjszaka vágott köröm azt jelenti, hogy illető nem lesz a szülei mellett, amikor azok meghalnak. Indiában szintén nem tanácsos éjszaka körmöt vágni, mert ez által haragra gerjednek a szellemek. Ez a hiedelem még az elektromosság előtti korban keletkezett, feltehetően azért, nehogy megsértsék ujjaikat a sötétben. Máig sok anya ragaszkodik ehhez a szokáshoz, látszólag minden ok nélkül, csak a hiedelem miatt.

Az angolok a lábköröm vágásra megfelelő nap kiválasztására a következőt javasolják: körömvágás hétfőn: híreket sikerről; kedden: egy pár új cipőt; szerdán: egészséget; csütörtökön: jólétet; pénteken: a leendő kedves megismerését; szombaton: utazást; vasárnap: a gonoszt szolgálja, vagyis az elkövetkező héten az illető minden cselekedetét a sátán fogja irányítani.

Sok országban a szerelmi varázslás egyik módja, az elcsábítandó jelölt körömmel való megetetése volt. A lányok, mint szerelemgerjesztő szert a legénytől - annak tudta nélkül - elcsentek egy kis körmöt, sőt nyálat, hajat, szőrt is, majd belesütötték süteménybe, pogácsába. Aztán abban a reményben etették meg a legénnyel, hogy szerelemre gyúljon és elvegye őket. A haj, bőr és a körmök felhasználásával hatékony varázsital is készíthető, amely tulajdonosa ellen használható fel. Az angoloknál, ha a lány a lábujjáról levágott körmöket titokban egy pohár limonádéba teszi, és azzal itatja meg az általa kiválasztott fiút vagy férfit, akkor az illető belé fog szeretni.

A lábujjakról levágott, párosan elégetett körmök szerencsét jeleznek. Ugyancsak szerencsés dolognak tartották a régi rómaiak, ha a körömvágást a mutatóujjnál kezdték, és a körmöt kizárólag piacnapon, vagyis kilencnaponként vágtak. Általános hiedelem, hogy a lábujjakról levágott, a padlóra vagy a földre szórt körmöket az emberekkel a haláluk óráján felszedetik.

Az Illatos kert szerzője, a 15. században működő Nefzawi sejk szerint, ha egy férfi álmában a saját körmét látja megfordítva vagy fejjel lefelé, az azt jelzi, hogy a győzelem, amit ellensége fölött aratott, visszájára fordul, és győztesből legyőzötté válik. Ezzel szemben, ha ellensége körmét látja fordított helyzetben, remélheti, hogy ellensége győzelme hamarosan hozzá pártol át.