Rosta Erzsébet weboldala

A muszlimok úgy tartják, hogy szent könyvük, a Korán bűvös hatású erőkkel bír, gyógyításra képes. Az egyik gyógymód szerint egy verssort a Koránból tintával vagy szantálfa pasztával egy tál vagy egy edény aljára írnak, majd az edényt megtöltik vízzel, és megvárják, míg a víz feloldja az írást. Ezt a vizet pohárba öntik, melyet a betegnek fel kell hajtania. Egy másik eljárásban, papírra másolnak a Korán legendáiból vagy vallási szabályaiból néhány tanulságos részt, majd belemossák azt egy pohár vízbe, melyet megitatnak a beteggel. Mindkét esetben a beteg állapota jobbra fordul.


A zsidók szent iratainak gyűjteménye, a Talmud jó néhány babonás írást is tartalmaz. Például balszerencsés dolog két kutya, két pálmafa vagy két asszony között lenni, de hasonlóan rossz ómen, ha ezek egyike található két férfi között. A Talmud szerint, nem szabad habzó italt inni, mert lehűti a fejet; a habot sem ajánlatos elfújni, mert fejfájást okoz; de más módon sem ajánlott megszabadulni tőle, mert szegénységet hoz, várni kell, míg az italról eltűnik.

A babonások szerint sohasem szabad a könyveket fektetve feltenni a könyvespolcra, mert az ember mindent elfelejt, amit ezekből olvasva tanult. Mindig csak állítva szabad tárolni őket. A muszlimok rendkívül veszélyesnek tartják a Koránt földre tenni, ezért amikor olvassák, kis állványra helyezik, amikor nem használják, megfelelően becsomagolva a lakás legmagasabb polcán tartják. Szerintük, amikor senki sem olvassa, nem szabad nyitva hagyni, mert odajöhet a sátán és beleolvashat. A zsidó hagyományban veszélyes mindenfajta könyvet nyitva felejteni, mert amikor elmegy hazulról az ember, arra a helyre, ahonnan levették a könyvet, a sátán ül, ami igen nagy bajt okozhat. A thai emberek óva intenek attól, hogy valaki átlépjen egy könyv fölött, mert ez elbutítja az illetőt.

Hasonlóan a könyvhöz, az atlaszt, a térképet sem lehet akárhogyan használni. Tilos a térképet felfordítva, rajzolatával lefelé tartani. Ha az ember valamit meg akar jelölni rajta, előbb egy csepp tintát kell a kézfejére csöppentenie, és csak miután a tinta megszáradt, azután rajzolhat a térképre. Végezetül egy általános tilalom: sohasem szabad a térképen az ujjakkal dobolni.