Rosta Erzsébet weboldala

Mióta az ember házat épít magának, a költözés mindig is fontos szerepet játszott az életében. A jó szerencse érdekében, az új lakásban rá leselkedő veszélyek megelőzése céljából számos babonás előírás, tilalom alakult ki. Fontos volt a költözés időpontja, és az sem volt mellékes hogy mit vitt magával az ember az új lakhelyére.


Az angolok például óva intenek az áprilisi, a júliusi és novemberi, mert ez balszerencsét hoz a családra. Az izlandiak szerint viszont jót jelent, ha a költözéskor esik az eső, ugyanis ez esetben a lakáscsere nem jár kárral, és az új helyen a család jól fogja érezni magát.

Számos helyen úgy tartják, hogy a háziállatokat - például a macskát és a kutyát - az új lakhelyre kerüléskor a legjobb az ajtó helyett az ablakon keresztül beadni. Ez esetben nem fognak elcsavarogni. Mások szerint a ház leendő lakói is jól teszik, ha az ablakon át másznak be, és emelik be a kisgyereket, mert ellenkező esetben szerencsétlenség vár rájuk. Különösen balszerencsés, ha először a hátsó ajtón lép be az ember az új otthonába.

A görögök, mielőtt beköltöznének az új lakásba, sót szórnak szét a ház előtt, hogy kiűzzék, illetve távol tartsák a gonosz szellemeket új otthonuktól.

Aki új házba költözik, első alkalommal egy szelet kenyérrel és egy új söprűvel a kezében lépjen oda be. Sohasem szabad a régi söprűt az új házba bevinni. Az írek költözéskor mindig elviszik a macskát az új helyre, főleg akkor, ha útjuk során egy folyón kell átkelniük. Elsősorban a vörös és a fehér bundájú macskákat tartják szerencsésnek. Ha saját szántából egy fekete jön házukba, feltétlenül megtartják, mert a fekete macskákat a jó emberek szellemeinek tekintik.