Rosta Erzsébet weboldala

A kívánság, vagyis valaminek a birtoklására vagy megvalósítására irányuló vágy teljesülése érdekében gyakran fordult az ember ismeretlen külső, természetfölötti erőkhöz, az idők során számos előírást, szabályt alakított ki. Nem szabad például a kívánságot másnak elmondani, mert ha tud róla valaki, az óhaj nem fog teljesülni.


E tekintetben szerencsés viszont a hármas szám, ugyanis a háromszor elismételt kívánság és óhaj beteljesedik. A jól ismert csirke vagy pulyka mellcsont-töréssel kapcsolatos babona szerint, miközben kétfelé húzva kell szakítani a csontot, valamit nagyon kell kívánni, és akinek a szakítás után nagyobb rész jut, annak a kívánsága megvalósul. Beteljesedik kívánalma annak, aki születésnapi tortájának gyertyái, az ünnepelt egyetlen fújására kialszanak.

Ha egyszemű macskát lát az ember, köpjön a hüvelykujjára, nyomjon egy pecsétet a tenyere közepébe és kívánjon valamit. A kívánsága teljesülni fog.

Ha az ember tavasszal megpillantja az első vörösbegyet, amit kíván beteljesedik, de csak abban az esetben, hogyha óhaját mielőtt a vörösbegy elszállna,  azelőtt végiggondolja, vagy elmondja.

Az azeri iskolások közül, hogyha egyikük sikeresen levizsgázott, a másik vizsga előtt álló tanuló odamegy hozzá, megfogja, és a homlokára helyezi a társa kezét. Ez után abbéli kívánsága, hogy sikerüljön a vizsgája, teljesedni fog.

Az indiai szikhek, ha egy hulló csillagot látnak, gyorsan kívánnak valamit, majd egy csomót kötnek, hogy a kívánságuk valóra váljon. Az indonézek, az észak amerikaiak és a mexikóiak körében közismert az a hiedelem, miszerint ha csillaghullás idején kívánnak valamit, vagy három kívánságot fogalmaznak meg, a kívánságuk/kívánságaik valóra válik/válnak.

Indonéziában, Jáva szigetén az i.e. 778 és 850 között épült Borobudur buddhista emlékmű, 72 sztupájáról az a hiedelem járja, hogy aki valamelyik harang alakú sztupa belsejébe benyúlva kezével képes megfogni a bent lévő Buddha szobrot, annak kívánsága teljesülni fog. Ugyancsak valóra válik annak a kívánsága, aki India fővárosától, Delhitől néhány kilométerre, a Kuvvat-ul-Iszlám mecset szomszédságában álló híres Vasoszlopot, amelyet az 5. századba állítatott Csandra Varman hindu király, a karjával hátrafelé átöleli.