Rosta Erzsébet weboldala

A több ezer éves kínai hold-kalendárium teljes ciklusa 60 évig tart, az ezen belüli egyszerűbb ciklusok állatövi jegyeit az öt elemmel - fa, tűz, föld, víz, fém - társították.


Az öt elemet pedig a bolygók sugárzásával kapcsolták egybe. E teória szerint lett a fa uralkodó bolygója a Jupiter, a tűzé a Mars, a földé a Szaturnusz, a fémé a Vénusz, a vízé pedig a Merkúr. Mivel az elemek és a bolygók pozitív, illetve negatív sugárzással rendelkezhetnek, a pozitív töltést a férfias janggal, a negatív töltést a nőies jinnel azonosították. Eszerint a patkány, a tigris, a sárkány, a ló, a majom és a kutya pozitív, jang sugárzású, a bivaly, a nyúl, a kígyó, a kecske, a disznó és a patkány negatív, jin sugárzású.

A kínai életszemlélet úgy tartja, hogy az öt elem szorosan kapcsolódik egymáshoz, mert azt mondják, a fémből nyerjük a vizet, a vízből a fát, a fából a tüzet, a tűzből a földet és a földből a fémet. S mivel egyik elem sem dominánsabb a másiknál, ezáltal tudják, egymást kontrollálni, a fémen a tűz, a tűzön a víz, a vízen a föld, a földön a fa és a fán a fém uralkodik.