Rosta Erzsébet weboldala

A kést már a kőkor embere is használta, feltehetően fegyverként és vadászatra. Később a jómódúak a kést már evőeszközként is igénybe vették, évszázadokon át tartó szokás volt, hogy a férfiak mindig maguknál tartották saját késüket. Manapság sokan zsebkést hordanak.


A kések és a bicskák szúró- és vágóeszközként hasonlóan rossz jelentéssel bírnak, mint a borotvák, ollók, villák. Kivéve azt a kést, amelyet a szülés során helyeznek a szülőágy alá, mert erről feltételezik, hogy enyhíteni fogja a szülési fájdalmakat.

A zsidók körében még a múlt század elején is élt azt hiedelem, hogy kést vagy más éles fémtárgyat sohasem szabad használni a sorok követésére a Biblia, a Talmud vagy egyéb szent könyv olvasása közben. Általában tilos volt bármilyen szent könyvet megérinteni a késsel, mivel azokat természetüknél fogva összeférhetetleneknek tartották, ugyanis míg a kések az élet elpusztítására, a  szent könyvek annak meghosszabbítására szolgáltak.

A késsel, bicskával kapcsolatos hiedelmek szinte mindegyike negatív jelentésű: az angoloknál, ha valaki kölcsönadja a kését vagy bicskáját, úgy kell visszaadnia, ahogy odaadták neki: kinyitva vagy becsukva, a hegyével a kölcsönkérő felé tartva, vagy úgy hogy a kölcsönadó felé nézzen. Ha valaki a szerelmétől kap ajándékba egy kést, azt jelenti, hogy a szerelemnek hamarosan vége szakad, mert a kés elvágja az érzelmeket. Házszentelő alkalmából sohasem szabad kést ajándékozni, mert a beköltözők a szomszédok ellenségeivé válnak. Az azerbajdzsániak nem fogadnak el baráttól kést ajándékba, csak akkor, ha pár fémpénzt, jelképes összeget fizetnek a késért, egyébként a barátságuk hamarosan tönkremegy. Az oroszok akkor adnak ajándékba kést, villát vagy ollót, amikor bajt, kellemetlenséget akarnak okozni a családnak. De ha valaki mégis kést szeretne ajándékozni valakinek, azt csak akkor teheti meg, ha kér érte egy kopejkát. Ugyanis ekkor már nem ajándékozásról van szó, hanem eladásról, így a babona már nem érvényes.

Ha a kések egy asztalon keresztezik egymást, vagy ha a vágó felületük felfelé néz, veszekedésre utal. Ha a zsebkést más csukja be, mint aki kinyitotta, balszerencsét jelent. Az üzbégeknél balszerencsésnek tartják, ha egy férfi elveszíti bicskáját. Thaiföldön nem szabad éles tárgyak, például kés vagy olló fölött átlépni, mert azok elvesztik élességüket. A Lousiana államban élő cajunok szerint pedig megfékezi a tornádót, ha két késsel kilencszer keresztet képeznek.