Rosta Erzsébet weboldala

A Macropodidae család (a macropods jelentése „nagy láb”) erszényes képviselői közé tartozó kengurun általában a család nagyobb tagjait - például a vörös kengurut, a kenguru antilopot, a nyugati és keleti szürke kengurukat - értik. A kenguruk Ausztráliában őshonosak, ám kisebb testű rokonaik Új Guineában is megtalálhatók.


Nevük a szürke fajtájuk megjelölésére használt guugu yimidhirr 'gangurru' szóból származik, vagyis nem igaz az a sokáig népszerű hiedelem, hogy az angolok kérdésére adott „nem értem a nyelvüket” választ jelentené.

Ausztrália bennszülöttei (az aboriginálok) számára a kenguruk őseik szellemeit szimbolizálják, ezért totemállatként tisztelik. Úgy tartják, ők adták az embereknek az első dárdavetőt. A sámánizmusban a kenguru a családi köteléket szimbolizálja, az őslakók szerint, aki megfürdik a kenguru vérében, biztos lehet a szerencsében. Azt mondják, hogy a kenguru mozgását és testtartását utánzó ősi táncuk, a táncos számára hatalmat biztosít e különös állat fölött.

A kenguru napjainkban is igen népszerű, mivel kicsinyét az erszényében hordja, és kemény harcos hírében áll, hagyományosan az anyai gondoskodással, oltalommal társítják. Gyorsasága és igénytelensége miatt (köztudott, hogy igen sokáig képes meglenni víz nélkül), sokan az erő és a kitartás jelképeként tekintenek rájuk. A kenguru a modern Ausztrália a szimbólumállata, szerepel a címereikben, de megtalálható a pénzeiken is. Mivel csak előrefelé képes haladni, címereiken, jelvényeiken a haladást szimbolizálja.

Hosszú, nagy farkuk az energia, az erő és a szexualitás jelképe, melyet egyensúlyozásra vagy támaszként használnak az önvédelem vagy a harc során. Bár normálisan nyugodt és békés állatok, ha fenyegetik őket, vagy amikor a hímek a nőstényért versenyeznek, “bokszoló pózt” felvéve, bizony használják az éles karmaikat, vagy a farkukra dőlnek, és hátsó lábaikkal hatalmasakat rúgnak az ellenfelükbe.

Erszénye miatt az álomban megjelenő békés kenguru az anyaméh biztonságát, a szülői védelmet, oltalmazást reprezentálja. Vagy, ellenkezőleg, arra a biztonságra utal, melyet az álmodó nyújt a védencének.

Ha az álomban látott kenguru ugrándozik, valószínű, hogy az álmodó is hasonlóan viselkedik: az egyik dologból a másikba vág bele, semmi mellett sem tart ki tartósan. A ránk támadó kenguru viszont azt jelzi, hogy valaki kétségbe vonja pozitív szándékunkat, ártani próbál jó hírünknek.