Rosta Erzsébet weboldala

Noha a fekete szín általában rossz jelentésű, a váratlan találkozás a fekete ruhás kéményseprővel mégis nagyon szerencsés dolognak minősül. Nem véletlenül adnak az emberek szilveszterkor egymásnak jó kívánságuk jeléül négylevelű lóhere és a szerencsemalac mellett, apró kéményseprő figurát.


A néphiedelem szerint, ha meglát az ember egy kéményseprőt, kívánnia kell valamit, és kívánsága teljesülni fog, vagy - ahogyan egyesek állítják - levele fog érkezni. Egy másik változat úgy véli, hogy a kívánság teljesüléséhez a ruhán lévő gombok közül egyet megfogva, a következő mondókát kell mondani: "Kéményseprőt látok, szerencsét kívánok!"

Megint mások pedig arra biztatnak, ha találkozunk egy kéményseprővel, rázzuk meg a kezét, hogy egy kis szerencse hozzánk dörzsölődjön. Ugyanis a mágikus tulajdonsággal bíró korom és a kormos ruhájú kéményseprő együttesen olyan természetfölötti erővel rendelkezik, amely képessé teszi, hogy a kéményekből kizavarja a rossz szellemeket. Ezért is tartják a vele való találkozást és megérintését különösen nagy szerencsének.