Rosta Erzsébet weboldala

A katicabogarat, Isten tehénkéjének vagy Isten napocskájának tartják. Az Isten tehénkéje elnevezés a középkori Angliából származik, ahol ezt a hasznos, kedves kis bogarat Szűz Mária, illetve Isten kegyelmébe ajánlották.


A katicáról feltételezik, hogy kapcsolatban áll az istennel, az égbe felszállva, átadja neki a földi kívánságokat. Az embereket figyelmezteti a veszélyre, segíti őket, hogy gyermekáldásban részesüljenek, megmutatja merre kóborolt el a nyájuk, megjövendöli a várható termésüket, megjósolja a lányok boldogságát, megkeresi jövendőbelijüket, és az emberi élet végét is képes előre jelezni.

A katica hét pöttye a hét napjait szimbolizálja, ezért a németeknél és az angoloknál a hetedik nap, a katicabogáré. Az indiai Indra isten pásztoraként, segített tehenei visszaszerzésében, esőt és napsütést hozott a földre.

Európa szerte szerencsét hozó kis lénynek tartják. Különösen annak lesz szerencséje, akire rászáll. A kézre szálló katicabogár jó időt jelez. Ha a katica egy lány orrára száll, akkor bizonyos lehet abban, hogy hamarosan férjhez megy.

Az eladósorban lévő lányok már a katicabogár puszta látványát is jó ómennek tartják, mert benne látják a rövidesen bekövetkezendő boldogságuk reményét. Az egyik hiedelem szerint, ha egy fiatal lány megfog egy katicabogarat, majd elereszti őt, amerre a katicabogár elrepül, abból az irányból fog jönni jövendőbeli férje.

A katica pöttyeinek számáról tudni vélik, hogy az illető előtt álló boldog hónapok számát mondja meg.

Noha nagyon balszerencsés dolog megölni egy katicát, mégis a népgyógyászok valamikor ilyen bogarat ajánlottak hascsikarás, kanyaró és torokfájás ellen.