Rosta Erzsébet weboldala

A kártyázás nemcsak unaloműző játék, hanem kellemes szórakozást nyújtó időtöltés, népszerű elmét élesítő sport és vakmerő hazardírozás is lehet. Feltehetően a kínaiak kártyáztak először, összekevert papírpénzekkel. Indiában kör alakú kártyákkal játszottak táblákon. Az évszázadok alatt hol tiltották, hol engedélyezték a játékokat, s a játékszenvedély sokszor produkált botrányokat, párbajokat.

 
Noha háromféle kártya van, végtelenül sok kártyajátékot találtak ki. A kártyázások során lassan megszülettek a játékkal kapcsolatos babonák is. Azt mondják, hogy minden játék megkezdése előtt ugyanazokat a megszokott dolgokat kell végigcsinálni. Rossz lapjárás esetén megfordítható a szerencse, ha zsebkendőnket kiterítjük a székre, és kártyázás közben azon ülünk. Az is megváltoztatja a lapjárást, ha székünket háromszor körbeforgatjuk, vagy ha háromszor körbejárjuk. A kártyázáshoz a legmázlisabb hely, az ajtóval szemben lévő, a legpechesebb pozíció a játék során a tűzhelynek háttal ülni.

Jó szerencsét hoz, a kártyakeverés közben a kártyalapok közé fújni. Ha az osztást megelőző emelésnél bármelyik színből kettes a felfordított lap, jó szerencsét prognosztizál. A legszerencsétlenebb lap, melyet az ember a kezében tarthat, a treff négyes. Ha két pakli kártya van az asztalon, és megkérdezik, hogy melyikkel kívánunk játszani, mindig a tőlünk távolabbit kell választanunk. Sohase vegyük fel a kártyalapokat bal kézzel vagy egyesével.

Kártyázás közben nagyon balszerencsés keresztbevetett lábakkal ülni. Nyerési szériában nem szabad zoknit cserélni, és ülésrendet változtatni. Ha ülőhelyet cserélünk az asztalnál, ezt mindig az óramutató járásával megegyező irányban kell tennünk, vagyis jobbról balra. Ha a partnerünk elveszít egy partit, vagy egy ütést, sohase emlegessük a balszerencsét, mert a szerencsénk, vagyis a lapjárás nem fog megfordulni.

Úgy tartják, hogy veszekedést jelent, vitát okozhat, ha kártyázás közben egy kutya tartózkodik a szobában. A pénteki nap nem alkalmas a kártyázásra, a hónap 13. napját úgyszintén balszerencsésnek tartják.