Rosta Erzsébet weboldala

A sarkvidék hatalmas ragadozója a fehér jegesmedve. Azt mondják, hogy az eszkimók ettől a bölcs és agyafúrt állattól tanultak meg fókákra, halakra vadászni.


Ahhoz, hogy az eszkimói ifjúból jó vadász legyen, beavatási szertartáson kell bizonyítania tehetségét, vagyis hogy kellően elsajátította-e a jegesmedvék ügyességét. Először is el kell ejtenie egy jegesmedvét, majd a megölt állatot rituálisan kell feldarabolnia. Az ifjú apja, hogy sikerüljön a beavatási ceremónia, s fiából szerencsés vadász váljon, mindvégig énekel. A jegesmedve becses vadásztrófea, elsősorban az eszkimók vadásszák bundájáért, húsáért, inaiért, zsírjáért. Mája azonban oly sok A-vitamint tartalmaz, hogy elfogyasztása gyakran mérgezést okoz.

A labradori eszkimók legendás alakja, Torngarszoak (Nagy Szellem), a Labrador-félsziget északi részén lévő Torngat hegy barlangjának lakója, a tengeri állatok ura, élő jegesmedve képében tűnik fel. Az alaszkaiak Kokogiakja, egy tízlábú medve, aki "ko-ko-ko" segélykiáltással csalogatja magához a vadászokat, miközben mellső lábaival integet feléjük. A nyenyecek úgy vélik, hogy az emberek a jegesmedvének köszönhetik a tüzet.