Rosta Erzsébet weboldala

A jáspis a kvarc egyik átlátszatlan fajtája, színe változatos, lehet piros, sárga vagy barna, gyakran téglavörös-barnásvörös, ritkábban zöld. Ezt az áttetszően csillogó, különböző színekben játszó drágakövet évezredek óta ékszerek készítéséhez használják.


A bibliai képes beszédben olvasható:"(...) és ímé egy királyszék vala letéve a mennyben és üle valaki a királyiszékben; És a ki üle, tekintetére nézve hasonló vala a jáspis és sárdius kőhöz (...) és megmutatá nékem azt a nagy várost, a szent Jeruzsálemet, a mely Istentől szállott alá a mennyből. Benne van az Isten dicsősége, és annak világossága hasonló vala a legdrágább kőhöz, úgymint kristálytiszta jáspis kőhöz. (...) És kőfalának rakása jáspisból vala.(...) És a város kőfalának alapjai ékesítve mindenféle drágakövekkel. Az első alap jáspis."

Az ősi Egyiptomban a vörös jáspist Ízisz vérével azonosították, ezért a mai napig hisznek abban, hogy kitűnő vérzéscsillapító. Egyéb gyógyerőt is tulajdonítanak a jáspisnak, többek között úgy gondolják, hogy viselése erősíti a gyomrot, megelőzi az emésztési fájdalmakat, csökkenti a fájdalomérzetet, védi a várandós anyákat, megkönnyíti a szülést, és növeli a szoptatós anyák tejtermelését. Olykor "esőcsinálásra" is használják. A Szűz jegyűeknek szerencsét hoz a viselete.