Rosta Erzsébet weboldala

A jáde néven ismert két drágakő - a zsádit és a nefritkő - közül a zsádit az értékesebb. A két, egyaránt fényes, zöld felületű drágakő közös elnevezése a jáde. A jáde az őszinteség, a szilárdság, a halhatatlanság, a hatalom jelképe.


Ázsiában, különösen Kínában, kitüntetett helye van ennek az ékkőnek. A jin és jang princípiumok közül a női nemet reprezentáló jint a kagyló, a férfias jangot pedig a jáde szimbolizálja. A jádét olykor a női szépséghez, máskor a férfi nemi szervhez hasonlítják. A taoisták szerint a legtiszteletreméltóbb, leghatalmasabb uralkodó a Jáde császár, a világmindenség ura, a legfelsőbb mennyek lakója, míg a konfuciánusok az égi hierarchia fejét hol Jáde, hol Gyöngy császárnak hívják. Kínában mindig divatban voltak a jáde gyűrűk, korongok, dísztárgyak, kis szobrok, használati tárgyak.

Amulettként viselve, sikert hoz a szerencsejátékokban. Rengeteg hiedelem fűződik hozzá: termékennyé teszi a férfiakat, segít a gyermekszülésnél. Esőt hoz, elűzi a villámokat, elkergeti a vadállatokat. A kínai mitológiában a holdon lakó jáde nyúl az örök élet elixírjét készíti, emiatt vált a jáde a hosszú élet jelképévé, és ezért adnak előszeretettel jáde kőből készült ajándékot az öregeknek.

Régen azt hitték, hogy a halott szájába vagy szemhéjára helyezett jáde visszahozza az elhunyt lelkét egy másik földi életbe. A jáde viselése megóv a lidérces álmoktól, a szembajoktól, a szapora szívveréstől. Orvosság a lép, a vese betegségeire és az emésztési zavarokra. Távol tartja az epilepsziát, gyógyítja az állati marásokat, harapásokat.

Szerencsés köve a Vízöntő jegyében születetteknek. Az Ikreknek viszont nem ajánlott jádét viselni.