Rosta Erzsébet weboldala

Az igazgyöngy, hasonlóan Vénuszhoz, a kagyló "szülötte". Elsősorban a női princípiumot jeleníti meg, de szimbolizálja a Holdat, a tisztaságot, az ártatlanságot, a könnyeket. Talizmánként, gyógyszerként és ajzószerként is sokan használják. Keleten csodaszernek tartják, a sárkányokat gyakorta ábrázolják gyönggyel a nyakukban.


Az indiaiak hiedelme szerint minden igazgyöngy egy rózsából hullajtott olajcseppből jön létre, amely belecsöppen a kagylóba. A görögöknél az igazgyöngyök a tengerből kiemelkedő Afrodité hajfürtjeiből peregnek le.

A néphit úgy véli, hogy az igazgyöngy viselése egészséget, jómódot, hosszú életet és jó szerencsét hoz. Viszont a mennyasszonyok számára balszerencsés, ugyanis a jegygyűrűt díszítő igazgyöngyök könnyeket hoznak a házasságba. Ha az igazgyöngy elveszíti a fényét, kifejezetten veszélyes, mert betegséget, halált jelezhet. Az oroszok szerint az igazgyöngyök a fiatal lányok számára könnyeket és elbúcsúzást jelentenek, ám ha ékszerként viselik, ez a probléma nem áll fenn.

Az igazgyöngyöt felhasználják szerelmi bájitalokban. Például Kleopátra, szerelmének, Antoniusnak társaságában, borban elegyített porított gyöngyöt ivott. A megtermékenyülést segíti, ha a gyermektelen házasok éjszakára egy igazgyöngyöt tesznek a párnájuk alá. A Távol-Keleten élők és az észak-amerikai indiánok szerint a halott szájába tett igazgyöngy halhatatlanságot és újjászületést biztosít a számára.
A gyógymódok közül használják az elmebaj kezelésére, a sárgaság gyógyítására, de hatásos a kígyómarás és rovarcsípés esetén is. A babonások szerint még a cápatámadásoktól és a polipok csípésétől is megvéd.

A kék gyönggyel kapcsolatos hiedelmek elsősorban a törökök körében ismertek, és a többségük pozitív jelentésű. Azt mondják, hogy: aki kék gyöngysort visel, védetté válik a boszorkányoktól; a kék gyöngy megóv a gonosz rontás ellen, de csak akkor, ha a kék gyöngyszemet egy összekötözött olajággal és kevéske gólyaürülékkel együtt az illető hóna alá teszik. A kopott gyöngyöt a gonosz szemének eltérítésére kötik a gyerekre, abban a reményben, hogy távol tartja tőle a gonosz tekintetét.

Az asztrológiában a Rák szerencsét hozó ékköve a fehér gyöngy.