Rosta Erzsébet weboldala

A hősöket, más néven héroszokat, a különböző népek mitológiái, mítoszai, meséi, történetei legtöbbször egy istenség vagy egy nemesember leszármazottjaként tüntetik fel.


Ilyennek ábrázolták Heraklészt, a dicső ősöktől származó bátor harcost. A rendkívüli tettekre képes szépséges daliák közül például a görög Akhilleusz és az ír Cú Chulainn félig isteni származásúak. Mások, mint az orosz Ilja Muromec és az angolszász Beowulf csak érettebb férfiként válnak hőssé. Ugyanakkor a kínai hősök a társadalom középosztályából kerülnek ki, de nem ritkán egészen szegény család gyermekei. Sokan közülük katonaként, hadvezérként válnak hőssé. A hősök óriási erővel és emberfeletti képességekkel rendelkeznek, társaiktól jóval bátrabbak, lehetőségeiknek se szeri, se száma. Vitézségük csatákban, háborúban mutatkozik meg, olykor részt vesznek veszélyes kalandokban is, társaikkal nagylelkűek, ellenfeleiknek viszont nem bocsátanak meg.

A hősök azonban nemcsak a kardforgatásban ügyesek, járatosak számos mesterségben, tudnak például házat építeni, hajózni. Olykor ravasznak, eszesnek tüntetik fel őket, máskor pont az ellenkezőjeként, jóhiszemű balgának, néha vakmerők, konokok, szinte keresik a veszélyt, gondolkodás nélkül felveszik a harcot akár egy nagy létszámú csapattal is. Olykor keserű vég vár rájuk, a görög Akhilleuszt Trója falainál ölik meg, Héraklész, kínhalállal múl ki, elégeti magát, Thészeusz gonosztevő kezétől veszti életét, Aszklépioszt Zeusz főisten villáma sújtja halálra.

A hősök némelyike gyerekesen egyszerű és ártatlan, szeretnek ajándékot és dicséretet kapni. Héraklésznek hívei áldozati ajándékokat vittek, Aszklépiosznak szentélyt építettek, és ahol eltűnésének helyét sejtették, jóshely működik. A görög perzsa háború után Thészeusz holttestét Athénba vitték.