Rosta Erzsébet weboldala

A hegyikristály nem más, mint színtelen, áttetsző, repedésektől mentes víztiszta kvarc. Nevét a görög krisztallosz szóból eredeztetik, amely tiszta jeget jelent. A hegyikristályból az ókor óta készítenek kristálygömböket a jövendőmondók számára, mert erről a kőről feltételezik, hogy nemcsak a tisztaság, az egyszerűség, hanem a mágia ékköve is.


Amulettként, Afrika és Ausztrália egyes népeinél esőhozó szerepe miatt közkedvelt, a sivatagban járók pedig szomjoltóként használják. Régebben a hegyikristályt megcsiszolva briliáns ékkőként viselték. A monda szerint energiákat koncentráló kristálykő csillogott Arthur király legendás kardján is, amellyel megbénította ellenségeit. Mexikói indiánok egy csoportja pedig azt hiszi, hogy a kristályokban a halottak lelkei laknak.

Gyógyító eszközként: erősíti a szemeket, szabályozza a vérkeringést, segíti a vörös vértestek képződését, jó vérzéscsillapító. Pajzsmirigy-megbetegedésnél jó hatású a nyakra helyezett, felmelegített hegyikristály; bőrbetegség ellen pedig a belőle készült elixír ajánlott.

A hegyikristály nyaklánc növeli a biztonságérzetet. Feszültség oldására javasolnak hegyikristály golyócskákat helyezni a csigolyákra. Kimerültség ellen hatékony gyógymód a hegyikristály elixír. Az elixírhez forrás- vagy forralt vízben egy éjen át hegyikristályt áztatnak.

Csillagjegyei az Oroszlán, Ikrek, Bak.