Rosta Erzsébet weboldala

Noha manapság már sokan nem tartják fontosnak kapcsolatukat jogilag is elismert szerződéssel szabályozni, még mindig sokkal többen vannak azok, akik életközösségüket házassági ceremónia keretében szentesítik. Talán még ma is helytálló az elképzelés, miszerint az esküvel megpecsételt frigyek fő célja, hogy a házaspár biztosítsa az utódokat, szeressék, megértsék, támogassák, segítsék egymást. A házasság tisztaságát már a legrégebbi időkben fontosnak tartották, aki vétkezett ellene, elítélték, valamikor a házasságtörőket még halálbüntetéssel is sújtották.


A mitológiákban a házasság úgy jelenik meg, mint a föld és az ég egyesülése, amivel kezdetét veszi a világteremtés, de szólnak történetek a Hold és a Nap nászáról, az istenek és az égitestek házasságáról is. A keresztény egyház elfogadja Krisztus és az anyaszentegyház házasságát, de ugyancsak házastársi kapcsolatként jelenik meg a sámán és az isten kapcsolata. Gyakorta ábrázolják a vőlegényt sárkányölő hősként, amint küzd a tündérfeleség megszerzéséért.

Ausztrália őslakosai között még olykor dívik a házasság előtti nőválasztás, valamint a csereházasság. A házasság előtt a mennyasszonyért a vőlegény váltságdíjat fizet a lány szüleinek, a fizetség lehet kenguru- vagy emuhús, vörös okkerdarabok, bumeráng, dárdák, dárdahajítók, pajzsok, ruhák, pokrócok. Több törzsben a menyasszony 10 éves kora körül leendő férjéhez költözik, hogy nemi életet éljen vele.

Szudánban és a Nílus más vidékein is szokás volt a férjhez menő leány kieső munkájának kompenzálása. A lányos család segítése érdekében a vőlegény általában birkával vagy marhával fizetett.

A kínaiak úgy tartják, hogy a Hold jó házasságokat ígér. Egyik elbeszélésükben a „Nagy Öreg a Holdon” választja ki az egymáshoz illőket, akiknek a lábai köré piros varázsfonalat teker.

A thai házassági ceremónia során az ifjú pár hüvelykujjait a „szeretet kötelékével” erősítik össze, szimbolizálva ezzel, hogy a testük és a lelkük eggyé vált.

A bolygók közül a Vénusz az asszonyiságot testesíti meg, sok közös vonást mutat a Holddal. A vérvörös színű Mars bolygó erőtől duzzad, de férfiereje nem akkor érvényesül, amikor kell. A pandzsábiak úgy vélik, hogy a Mars jegyében született embernek senki mással csak a Mars jegyében születettel szabad megházasodnia. Ha megsértik ezt a szabályt, akkor felkeltik a Mars haragját, és a házaspárra boldogtalanság és betegség vár.

Európa számos országában a házasságra legalkalmasabb hónapnak a júniust tartják. A rómaiak vallási ünnep között, ha azokat legalább két hónap nem választja el egymástól.

A kínaiak viszont az azonos családnevűek - még akkor is, ha nem rokonok - házasságától intenek. Azt sem tartják jónak, ha a házasulandók között három év vagy hat év a korkülönbség.

A magyar néphit szerint: szerető, igaz párja lesz annak, aki az újév első hónapjában, januárban házasodik; jó életre számíthat, aki a madarakkal együtt, februárban választ párt magának; jóban, rosszban egyaránt része lesz annak, aki a márciusi szelek idején házasodik; sok örömet hoz az áprilisi esküvő, ám biztosan megbánja a napot, aki májusban köt házasságot; a júniusi menyegző, amikor nyílnak a rózsák, sok utazást jelent; a júliusi frigy viszont anyagi gondokkal, sok lemondással jár; mozgalmas élet vár az augusztusban házasulandókra; a szeptemberi házasság napsütésben, gazdagságot, sikeres életet ígér; eljön annak a szeretet, aki októberben esküszik örök hűséget, de a gazdagság késni fog; aki barátságtalan novemberi időben házasodik, örömteli életre számíthat; aki pedig a decemberi hóesésben megy az oltár elé, annak a szerelme és a házassága tartós lesz.

Az indiaiaknak a házasság, életük egyik legfontosabb eseménye, amelyhez számos hiedelmük fűződik. Meggyőződésük szerint az ifjú asszony szerencsét és jólétet hoz magával, és a szerencséje elegyedik a vőlegény családjának szerencséjével. A házasság első évében minden eseményt megfigyelnek a családban, és ennek alapján ítélik az ifiasszony jelenlétét kedvezőnek, vagy kedvezőtlennek. Úgy tartják, hogy ezen időszakban minden jó vagy rossz a fiatalasszony ottlétének köszönhető. A menyasszonyt a házasság kezdetén általában szerencsét hozónak tekintik.

A mexikóiaknál, a nászágy lepedőjének kék színűnek kell lennie, mert ez biztosítja számukra a jó testi kapcsolatot a házasság során, mivel a kék szín a férfiasságot és az érzéki vágyat jeleníti meg.

A régi angol hiedelem szerint nem volt szabad az eljegyezett vagy házasodni kívánó lánynak az asztalra ülnie, mert ez az eljegyzés felbontását, a házasság elmaradását okozta.

Ősi ír szokás alapján, ha egy férfi feleségül akart venni egy lányt, akkor egy emberi hajból font karperecet ajándékozott neki. A karperec elfogadása a férfi jelképes elfogadása volt.

A walesi férfiak egykoron nem gyűrűvel, hanem egy - szívekkel és kulcsokkal teleaggatott - fakanál ajándékozásával jelezték házassági szándékukat a kiválasztott lánynak.

A zsidó hagyományban a nővéreknek nem szabad egyszerre férjhez menniük, mert ezzel rontást hoznak szüleikre, két fivérnek nem ajánlatos elvennie két nővért, valamint az apa és a fia sem vehet feleségül két nővért. Ha az esküvői ceremóniáról visszafelé jövet az ifjúasszony fogja meg először a férje kezét, ő fog uralkodni a házasságban, vélik a minszki zsidók. Német babona szerint az a férfi, akinek az első keresztgyermeke egy szajhától van, jó házasságot fog kötni. A Lousiana államban élő cajunok pedig úgy tartják, akinek a lábán áthúzzák a felmosórongyot, soha sem fog megházasodni.

Házasságkötésről álmodni egy családtag halálát jelenti. Ha a házasságot idegenek kötik, akkor a halott egy távoli ismerős vagy barát lesz.
Házassági ajánlat álomban, bizonyos körülmények rosszabbra fordulását jelzi. Ha álmában az előző párjával készül házasságot kötni az ember, azt jelzi, hogy elfogadta a kapcsolatából adódó kötelezettségeket, és tanult a múltbéli hibáiból. Alternatív módon arra is utalhat, hogy az illető jelenlegi kapcsolata sok mindenben emlékeztet az előzőre, azonban ma már nem követi el ugyanazokat a hibákat.

Esküvőről álmodni, valami új kezdetét vagy egy átmeneti időszakot jelez az ember életében. Az esküvőkkel kapcsolatos álmok általában negatív jelentésűek, valamilyen félelemre vagy szorongásra utalnak. Gyakran keserűséget, bánatot vagy halált fejeznek ki. Más értelmezésben az esküvői álmok az ember elkötelezettséggel és függetlenséggel kapcsolatos gondolatainak a visszatükröződései.

Boldog, örömteli házasságot jelez, ha álmában a jelenlegi társát készül elvenni az ember. Ez az egymás iránti erős elkötelezettség egyértelmű jele. Egyúttal új életszakasz - például szülővé válás - kezdetére is utalhat.