Rosta Erzsébet weboldala

Egyesek szerint balszerencsés dolog halottaskocsit látni. Az emberek többsége számára azonban a megpillantott, vagy a mellettük elhaladó halottszállító jármű se jót se rosszat nem jelent.


Azt viszont, ha váratlanul találkoznak egy feléjük tartó halottaskocsival, általában balszerencsésnek tekintik. Ez az ómen még rosszabb, ha a halottaskocsi üres. Ez utóbbival kapcsolatban azonban szintén nincs teljes egyetértés, mert vannak, akik a közeledő üres halottaskocsit szerencsésnek tekintik. És az se rossz jelentésű, ha a látott halottaskocsit madártollak díszítik, mert ekkor - mint mondják - hamarosan egy barátunk esküvőjére leszünk hivatalosak.

Balszerencsés viszont megfordulni az elhaladó halottaskocsi után, fejfedőt viselni, miközben egy halotti menet halad el mellettünk, a kocsikat számlálni a gyászoló menetben, vagy az ablakból figyelni, hogy a megpillantott halottaskocsi merre megy.

A perzsák ilyenkor a tüsszentéstől óvnak, mely - a halotti menet elhaladása közben - szerintük egy másik személy halálát okozza. Mások szerint az éjszaka látott halottaskocsi ugyancsak rossz előjel, mert tűzvészt jelez.

Olyan vélekedések is léteznek, hogy a mellettünk elhaladó mentőautó vagy halottaskocsi azt üzeni, hogy legközelebb mi leszünk az utasai. Kivéve, ha megérintünk egy gombot a ruhánkon.

A japánok a szüleiket féltik, ha halottaskocsi megy el mellettük. Hogy kivédjék a veszélyt (megóvják apjukat vagy anyjukat), a hüvelykujjukat az öklükbe rejtik. Hiedelmük onnan ered, hogy japánul a hüvelykujjakat „szülő-ujjak”-nak nevezik, s ha ezeket elbújtatják, a szüleik is biztonságban vannak.

Ha a temetésen a halottaskocsit két fehér ló húzza, hamarosan ismét meghal valaki. A haláleset a környéken vagy a szomszédban várható, egy hónapon belül.

Az is balszerencsés, ha a halottaskocsi ajtajait még azelőtt bezárják, hogy a gyászolók mindannyian beszálltak volna a járműveikbe, mert hamarosan újabb haláleset várható a családban.

Ugyanezt jelenti a halottal megfordulni kényszerülő halottaskocsi: úgy tartják, rövidesen a család egy másik tagját fogja utolsó útján szállítani. De az is balszerencsét jelent, ha útban a sírhoz a halottaskocsi megáll. Az sem jó, ha túl közelről kísérjük a halottszállítót, a közvetlenül mögötte hajt, az lesz ugyanis a következő halott.

A régi időkben a halottaskocsik hajtói bodzafából készített ostornyelet használtak, abban a reményben, hogy az védelmet nyújt számukra a halottaskocsik „utasaira” vadászó gonosz szellemek ellen.


Az álomfejtők többsége szerint, aki álmában lát halottaskocsit, az életének egy új szakaszába érkezett. Az álom azt üzeni számára, hogy lépjen tovább, és mielőbb zárja le a befejezetlen ügyeit. Vagyis ideje, hogy cselekedjen, és megtegye a váltáshoz, az átmenethez szükséges intézkedéseket.

Vannak azonban olyan értelmezések is, melyek a halottaskocsi álmát kedvezőtlennek tekintik, azt mondják, ez problémát jelez a családi életben vagy az üzleti ügyek vitelében, de egy, az álmodóhoz közelálló személy halálára, betegségére vagy szomorúságára szintén utalhat. Ha pedig egy halottaskocsi keresztezi álmunkban az utunkat, az esetben egy elkeseredett ellenséggel kell megküzdenünk.