Rosta Erzsébet weboldala

A népi hiedelemvilág számos megfigyelést, előjelet és varázslatos eljárást ismer arról, hogyan lehet kifürkészni és elodázni a halált. Ezek többnyire arra adnak választ, hogy milyen jelek figyelmeztetnek a közeledtére, mely tiltó és elhárító hiedelmek segítenek az elkerülésében. A hitvilágban számtalan jele van a halálnak, ez lehet akár egy véletlen mozzanat is, például sokan úgy tartják, ha az asszony fésülködése közben kihagy egy hajtincset, hamarosan meghal valakije. Munkavégzéssel, egyes testrészekkel, halottal, természeti jelenségekkel, háziállatokkal, madarakkal, tárgyakkal stb. kapcsolatos jelek egyaránt utalhatnak halálesetre.


A munkával, tevékenységgel összefüggő halált jósló rossz előjelek a munkát végzőre vagy hozzátartozójára vonatkozhatnak, ilyen lehet, ha kenyérdagasztás után kikel a tészta a szakajtóból, vagy ha a kenyér sütése közben kereszt alakban megreped, esetleg elválik a kenyér héja.

Egyes testrészekkel kapcsolatos előjelekből ugyancsak halálra gondolnak az emberek. Rövid életűnek vélik azt az újszülöttet, aki foggal vagy hosszú hajjal, esetleg nagy bajusszal születik; akinek piros a füle; aki nevet; a keresztelés alatt sír; hasra fektetve vagy fürdetés közben elalszik. Rövid életű lesz a gyermeke annak a terhes asszonynak, akinek bedagad a lába. Hamarosan távozik az élők sorából, akinek sárga az orrhegye vagy pénteken megvágja az ujját.

Halottal kapcsolatos jelenségekből is jósolnak halálra, például ha a halott feje félrebillen, legközelebb valamelyik, a jelzett irányban lakó falubeli fog meghalni; a halott szeme kinyílik, a házból vár valakire, hogy kövesse. Azt mondják, ha a fiatal halottnak öreges az arca, akkor a következő halott öreg lesz, ha az öreg halottnak fiatalos az arca, akkor a következő halott fiatal lesz. Egy másik variáció szerint, ha a halott öregembernek kisimul az arca, a következő halott fiatal lesz. A törökök szerint rosszat - valószínűleg újabb halálesetet - jelent, ha billeg a koporsó, vagy a halottas menet girbegurba úton halad, ha üres koporsóra ül valaki, vagy ha a sírásók ásóval mennek a házba. Ha nagybeteg van a háznál, úgy vélik, elodázhatják a halálát, ha kiviszik a házból az ételeket, kiürítik az ételtartó- és a vizes edényeket. Egyes vidékeken, ha holttestet visznek az utcán, felébresztik az alvókat, nehogy álmukban őket is elragadja a halál.

Természeti jelenségek is utalhatnak halottra, például a mennydörgés, a nap-és holdfogyatkozás, a csillaghullás vagy a karácsonyi szél iránya. Ha például déli szél fúj karácsonykor, sok asszony fog meghalni, ha pedig északi szél fúj, akkor sok férfi halott lesz. A halál jöttét hirdeti az olyan almafa, amelyik ősszel ismét kivirágzik. Anatólia számos helyén a csillaghullást a halál baljós jeleként ismerik: az aláhulló csillagot látván azt mondják, negyven nap múlva meghal, akié volt.

A háziállatok viselkedése ugyancsak jelezheti a beteg közelgő halálát vagy valakinek a halálát a házban. Halált jósol a kutya, ha kaparja a házfal tövét, az ajtót, a konyha kövét vagy az asztal alatt, éjszaka keservesen vonyít egy olyan házban, amelyben valaki beteg. Ha gödröt kapar az ajtó előtt, vagy a fejét lehajtva vonyít. A macska halált jósol karácsonykor vagy újév reggelén, ha együtt nyávog egy másik macskával. Az olaszok meg vannak győződve arról, hogy a macska nem marad benn abban a házban, amelyben valaki haldoklik, ezért nagyon rossz jel számukra, ha a család macskája nem akar bent maradni a lakásban. Ha a fekete macska hosszában fekszik a szobában, a családban meghal valaki. Hasonlóképpen a baromfi is halált jósol: ha a tyúk a ház tetejére megy; ha sárgája nélküli tojást tojik; ha a kakas a karácsonyi ebéd alatt kukorékol, vagy a törököknél a lúd, ha elhullatja a tollait.

A walesiek szerint, ha a mosókonyha vagy a tehenészet alatt vakond túr, a ház asszonya egy éven belül meghal. Ha a kertben, a káposzták között található a vakondtúrás, akkor a ház ura hal meg egy éven belül. Egy közeli rokon halála közeleg, ha fehér menyét jelenik meg a ház közelében. A saját halálára számíthat az, aki egy fehér vakondot lát meg.

Sri Lankán a halál előjele, ha egy fekete daru rikácsolva repül át a ház fölött; ha gyakorta látogatják a házat a szarkák, vagy ha a ház előtt egy száraz ágon ül a szarka.

Halál bekövetkeztére figyelmeztet: a házba berepülő fehér lepke; a tavasszal először látott fekete pillangó elpusztulása; a gerendáról leereszkedő keresztes pók látványa; a fekete tyúk kukorékolása; ha valaki fehér tyúkkal álmodik; a bika bőgése a beteg háza előtt; vakond- vagy hangyatúrás a kert földjében. Ha idegen fehér ló beszalad az udvarra, nemsokára meghal a házigazda, hacsak nem köp háromszor a lóra; ha temetés alatt egy tehén bőgése hallatszik, hamarosan újabb halott lesz. Ha a disznó a kapu előtt túr, valakinek megássa a sírját, ezért sós vízzel kell leönteni.

A madarak közül elsősorban a kuvik jelez halált, de a kakukk, sőt a kisemlős denevér is haláljósló: halált jelent a nappal látott halálmadár, halottak napján a ház körül három kört leíró, vagy a házba berepülő denevér, a lakott területre tévedt kakukk. A magyar hitvilág szerint megtudhatja az ember a hátralévő éveinek a számát, ha tavasszal az első kakukkszót hallgatva megolvassa, hogy hányat szólt a kakukk. Megjegyzendő, hogy ugyanez az angoloknál pozitív értelmezést kapott, ugyanis náluk ez az esküvő várható idejének előrejelzésére használható.

A tárgyakkal kapcsolatos szokatlan jelenségekből is jósolnak a halálra. Közeli haláleset várható például: ha szú rágja a bútort; ha a házban valami nagyot reccsen; ha magától leesik a kép; ha az ajtó magától kinyílik; ha a tükör elpattan; ha a pohár eltörik; ha leválik a cipő talpa; ha valaki után kinyílik az ajtó; ha kidől a ház fala; ha az ajtó elé esik egy cserép; ha a szoba padlója behorpad; ha megáll az óra vagy harangozás közben üt a falióra; ha a tányér összeütődik, kettéreped; ha a beteg gyertyája homályosan ég.

A walesieknél, az is a halál előjelének számít, ha az óra vagy a kis falióra leesik a földre, vagy ha az ingaóra tévesen üt. Ha a templom órája tévesen üt, egy fontos személy, vagy egyházi előjáróság halála várható. Ha két óra pontosan ugyanabban a pillanatban üt, a településen hamarosan meghal egy házaspár. Ha a harangozás közben kondul meg a lélekharang, vagy ha a templom harangja lassan és tompa hangon szól, újabb temetés várható.

Az angolszászok a halált, mivel ragadósnak tartják, feltehetően ezért született náluk számos hiedelem, a halálra figyelmeztető előjelekről. A közeli rokonoknak nem szabad ékszert viselniük, vagy hetekig nyilvános helyeken mutatkozniuk, mert a halottat elragadó szellemek a közelükben tartózkodnak. Aki mentőautót vagy halottas kocsit lát, meg kell érintenie a ruháján egy gombot, mert különben ő lesz a kocsik következő utasa. Ha galagonya virágát vagy cickafarkot visznek egy házba, ott hamarosan három temetés lesz a családban. Halálra figyelmeztet: a rombusz alakú gyűrődés a tiszta lepedőn; bármely megmagyarázhatatlan kopogás-szerű hang a házban; ha a kertben ugyanazon a nyáron, kétszer virágzik ki a rózsa, vagy a piros rózsa tövise, miután megszúrta az ember kezét, megfeketedik; ha valamelyik fa nem a megszokott időben borul virágba; halottas kocsi áll meg az ember háza előtt; de a fehér lóval való álmodást is a halál előjelének vélik.

Walesben, ha éjszaka a házban három puffanást hallanak, nemsokára meghal valaki; ha a szemfödelet fordítva teszik a koporsóba, hamarosan újabb halál várható a családban; ha a szél elfújja a gyertyát az oltáron, vagy elvékonyodik a lángja a szentélyben, a pap vagy valamelyik ministránsa a közeljövőben meg fog halni. Hamarosan eltávozik az élők sorából az, akinek egy egér megrágja a ruháját; akinek megmagyarázhatatlan fekete és kék színű foltok ún. a „halál csípésének vagy szorításának” jelei jelennek meg a karjain. Ha egy hosszúkás salak kiesik a kályhából, hamarosan szemfödél, vagy koporsó érkezik a házhoz.