Rosta Erzsébet weboldala

A gyermekáldás, az utódok száma és neme, egészsége, szerencséje, későbbi boldogulása minden korban nagy jelentőséggel bírt a leendő szülők, a családok számára. E tekintetben gyakran folyamodtak jóslásokhoz, különféle babonás praktikákhoz, gondosan figyeltek a különböző előjelekre, és - védekezésként a természetfölötti erők ellen - szigorúan betartották az előírásokat, tilalmakat. Mivel a világrajövetel az emberi élet talán egyik legfontosabb eseménye, a gyermek születésével kapcsolatos folklór és hiedelemvilág rendkívül gazdag.


Az eladósorban lévő, vagy jegyben álló leány például megtudhatja, hogy hány gyermekre számíthat, ha letép egy magba szökkent pitypangot, és miután egy mély lélegzetet véve ráfújt, megszámlálja a száron maradt magvakat.

Ha a mennyasszonynak a templomba menetkor leesik a koszorú a fejéről, azt jelenti, hogy már állapotos. Ha a lakodalmi menet disznókondával találkozik, vagy ha hirtelen zápor kerekedik, az ifjú pár sok gyerekre számíthat. Ettől függetlenül az új párra sokfelé kölest, rizst, vagy mákot szórnak a bő gyermekáldás érdekében. Ha egy asztaltársaságban valaki előtt egy teli pohár feldől, annak házában egy éven belül keresztelő lesz. Ha a frissen házasodott asszony alatt megcsikordul a szék, gyereket vár.

A mennyasszony ruhájába, hogy az első gyerek fiú legyen, egy kis kalapot hímeznek, ha viszont leányt szeretnének, a hímzés kötényt ábrázol. Az ifjú házasokhoz látogató férfiak a kalapjukat az asszony ágyára teszik, hogy az első gyerek, fiú legyen. Ugyancsak a fiúgyermek reményében teszi a terhes kismama a szülésig a párnája alá a férje alsógatyáját. Másutt viszont azt tanácsolják, hogyha a várandós asszony fiúgyermeket szeretne, egyen meg egy egész szelet kenyeret.

Orkney-szigetek (Nagy Britannia északi partjánál kezdődő szigetvilág) lakói úgy tartják, hogy hamarosan fiú csecsemő születik, ha az égen egy szivárvány jelenik meg, és a helybéliek az „Elkészült a híd a születendő fiú számára!” mondatot kiáltják. A szigetlakók szerint a szivárvány egy jelképes híd, amely abba a házba vezet, ahol az új fiú meg fog születni.

Csongrádi hiedelem szerint, ha a szülés után az anya a bal oldalára fordul, a következő gyerek fiú lesz, ha a jobb oldalára, akkor leány. Ha a házaspárnak lánya született, és megfordítják a matracukat, vagy levágnak egy kakast, biztosak lehetnek abban, hogy a lányuk vonzó és csinos, a következő gyermek pedig fiú lesz.

Az áldott állapotban lévő nő, ha varrótűt talál, leánya, ha gombostűre lel, akkor pedig fia lesz. Ha a terhes asszony egyszerre két lepényt süt, akkor ikergyermekei lesznek. Ha a várandós kismama rácsodálkozik valamire, koraszülésre számíthat; ha tököt lop, kopasz gyereket szül; ha vödörből iszik, és a víz végigcsurog a száján, nyálas szájú gyereke lesz; ha kutyát, macskát vagy nyulat fog meg, szőrös utódot hoz a világra. Az állapotos nőnek virágot sem szabad szagolnia, mert gyerekének büdös szája lesz.

Szatmárban azt mondják, hogy leánygyermek születése várható, ha a mennyasszonynak a köténye egy kipattanó szikrától kiég, vagy elszakad a ruhája; ha felborul a szék, amelyről felállt; ha a székről jobb kezére támaszkodva áll fel. Ha viszont a bal kezére támaszkodik felállás közben, fia lesz. Ha a várandós mama fara széles; ha újév reggelén nőt lát először; ha arca foltossá válik; ha fekete karikás lesz a szeme, lánya fog születni, ellenkező esetben fiú. Ha a szövés befejezte után a várandós kismama kimegy az utcára, és először fiút pillant meg, fia, ha lányt lát, akkor lány gyereke születik.

A csendes-óceáni szigeteken elterjedt hiedelem, hogyha az asszony nem vonzó, egyáltalán nem szép a terhesség alatt, leánygyermek várható, mert az összes szépség átment a magzatba; ha viszont bájosan szép a mama a terhesség során, fiúgyermek születése valószínűsíthető.

Régen az a mennyasszony, aki nem kívánt gyerekáldást, az esküvői ceremónián egy bezárt lakatot rejtett el kebelén, a lakat kulcsát már előzőleg a kútba dobta. Az esketés után a lakatot is a kulcs után dobta, vagy elásta. Ha viszont valaki megtalálta, és kinyitotta a lakatot, megtört a varázslat, és teherbe eshetett az asszony. Egy másik praktika szerint, ha a mennyasszony nem akart gyereket szülni, az esküvőre menet egy ezüstpénzt rejtett el jobb cipőjébe, vagy a lakodalmi asztalhoz az ura mellé ülve, ráült kezének öt ujjára.

Azt mondják, hogy az a nő, aki elveteti leendő gyerekét, a pokolba kerül.

A kínaiaknál az a várandós asszony, aki: valamilyen ragasztót vagy enyvet használ terhessége alatt, nehéz szülésre számíthat. Ha megver, vagy megüt egy állatot, a születendő gyereke az állathoz fog hasonlítani.

Az indiai szikhek úgy vélik, hogy az október végétől november végéig terjedő időszakban (ami nálunk megfelel a Skorpió jegyének), vagyis a nyolcadik holdhónapban született csecsemőt élete során rengeteg szerencsétlenség éri, azonban a kora hajnalban született gyerek, sok szerencsében részesül. Ha a szikh családban három azonos nemű gyerek után negyedszerre más nemű gyermek születik, szerencsétlennek tartják. Így, ha három fiú után egy lány jön a világra, vagy fordítva, a lány szerencsétlen lesz az anyja, a fiú az apja számára. Bizonyos szertartások segítségével védelmet tudnak nyerni a gyermek születésekor a fenyegető gonosz szellemektől. Például amint a csecsemő megszületett, át kell bújtatni egy lyukas szöveten, melyet speciálisan erre a célra készítettek. Egy másik alternatíva szerint lyukat kell ásni a küszöb alatt, és az újszülöttet ezen kell áthúzni. Ha a gonosz szellemet így eltávolították, ezután a gyermeknek jobb életkilátásai lesznek.