Rosta Erzsébet weboldala

A gyémánt, nem más, mint kémiailag tiszta szén. A megmunkált, csiszolt gyémánt, a briliáns. A gyémánt színtelen, víztiszta átláthatósága miatt lett az ártatlanság; erős fénytörő képessége és rendkívüli csillogása révén a fény köve; keménysége okán a legyőzhetetlenség, a hősiesség szimbóluma.


A néphit szerint a gyémánt csatában megvédi a harcolókat a sebesülésektől. Az első világháborúban védelmező hatása miatt vásároltak az emberek apró kis gyémántokat. Ugyanis hittek abban, hogy tulajdonosát bátorsággal, legyőzhetetlenséggel és sérthetetlenséggel ruházza fel. A kő nemcsak győzelmet, de jó szerencsét hoz viselője számára. Megerősíti szerelmét, támogatja a hűséget a házasságban.

A gyémánt pozitív hatása érvényesül, ha nyakba hordják, mert megvédi viselőjét a szemmel veréstől, a mérgezések ellen, a gonosz varázslatoktól, boszorkányoktól, démonoktól. A csillogó gyémánt, mint a romlatlanság emblémája, az erkölcsi tisztaságot hirdeti.

Az álomfejtők szerint gyémántok birtoklásáról álmodni nagyon ígéretes álom, ugyanis magas körökből származó tisztelet és elismerést jelent.

A Kos szülöttjének szerencseköve, akit bátorságában megerősít. Az áprilisban született Kosoknak, azért ajánlatos gyémántot viselniük, nehogy a bűnbánásban összeroppanjanak.