Rosta Erzsébet weboldala

A nemes gránát vörös és átlátszó, de lehet piros, zöld, barna, ibolya s az ezek közti változatok valamelyike. A drágakő régóta ismert, mélyvörös változatáról a Biblia is említést tesz.


A zöld színű erősíti a szívet és a májat, segíti a vitaminok felszívódását. A vörös színű gránátkőről azt mondják, hogy csillapítja a vérzést, nyugodt álmot biztosít, javítja a depressziót. Az ókorban például, hogy a seb gyógyulását gyorsítsák, a nyílt sebre gránátkövet tettek. Az éjszakai kínzó rémálmok távoltartására a párna alá helyezett gránátkő a leghatásosabb. Emellett elűzi a rovarokat, megóv a villámcsapástól, ellenszere a pestisnek és a láznak, védelmet nyújt a gyulladásos betegségek ellen, és sikerrel használható a torok és gyomor problémák kezelésére.

A gránátkövet szív fölött vagy fülbevalóként jó viselni, azonban nyakláncként és marokkőként is hordható.

Kiváló a meditáláshoz, mert tulajdonosának tisztánlátást kölcsönöz. Állandósítja a barátságot. Kibékíti a korábban összeveszett barátokat. Elűzi a gonosz gondolatokat. Vonzza a sikert az üzleti életben. Szavatolja a megelégedettséget, ha azt jogszerűen szerezték. Átok viszont azok számára, akik törvénytelenül jutottak hozzá.

A gránátkő az utazók szerencseköve is. Segíti viselőjét abban, hogy hitében, állásfoglalásaiban, szilárd és rendíthetetlen legyen, a kitűzött célt elérje. Közelgő veszély vagy halál esetén a gránátkő homályossá válik.

A Skorpió szülöttei számára viselése pozitív hatású, az indiaiak szerint az Oroszlán jegyűeknek is. A januárban született nőknek a gránátkő kivételével semmilyen drágakövet sem szabad viselniük, ezzel biztosítják rendíthetetlen, igaz barátságukat és a hűségüket. Nem ajánlott viszont a Bika jegyűeknek.