Rosta Erzsébet weboldala

A ginszeng neve kínai eredetű, jelentése „mennyei vagy isteni gyökér”, ami arra utal, hogy a kínaiak régóta drogként használják. Ugyanakkor ez a csodagyökér a legrégebbi ázsiai gyógyszer, a belőle készült bort tartják az első kínai orvosságnak.


A nép körében elismert és tisztelt ginszeng elterjedése Tao Kuang császárnak köszönhető. Gyógyító hatásáról több mint 2000 éve tudnak. A ginszeng nemcsak idegnyugtató, fáradtságcsökkentő fiatalító szer, de egyensúlyban tartja a test energiaháztartását, és növeli a nemi potenciát is. Alkalmazásával megszűnnek a nemi életben oly jó ismert neuraszténiás szexuális problémáik.

Egy észak-koreai legenda szerint sok ezer éve egy hegység sűrű fenyvesében eltévedt egy öregember. Az éhségtől és a kimerültségtől elaludt, majd amikor felébredt, egy ötlevelű fehér virágot pillantott meg. Amikor kiásta a növényt meglepődve látta, hogy a gyökérzet egy emberi alakra hasonlít, volt feje, törzse, karja, lába. Hogy csillapítsa éhségét harapott belőle, amitől azon nyomban visszatért ereje. Hazatérve, az embert nem ismerte meg senki, még a felesége sem, mindezt megértette, amikor belenézett a tükörbe, ahonnan egy fiatalember nézett vissza rá. Fiatalságának és férfiasságának visszatértét a gyökér csodálatos hatásának köszönhette.