Rosta Erzsébet weboldala

A lágy bőrű, tapadókorongos lábú, főleg éjszakai életet élő, apró gyíkok, a gekkók, noha valamennyi kontinensen fellelhetők, elsősorban a meleg klímát kedvelik. Szemük feltűnően nagy, úgynevezett éjszakai szem. Törékeny farkukban tápanyagot raktároznak el, s ha farkuk letörik, gyorsan regenerálódik. A legtöbb gekkó tojásokat rak, de néhány új-zélandi fajtájuk elevenszülő. A Földközi-tenger mentén elterjedt faligekkók ügyesen mászkálnak a sima felületű falakon és a mennyezeteken.


Az ártatlan gekkókról ősidők óta sok-sok koholmány született. Ovidius (i.e. 43-i.u. 17), a római költő csalárdoknak tartotta őket. Gesner (1516-1565), a svájci polihisztor a gekkók csalárdságát a hátukon lévő árulkodó, kis csillagforma folttal magyarázta, amilyennel egykoron a jogászok a ravasz, rafinált csalókat bélyegezték meg. Arisztotelesz (i.e. 384-322), a görög bölcselő azt állította, hogy a gekkók harapása mérges, és a szamarak orrába azért másznak be, hogy akadályozzák őket az evésben. Gesner annyira félelmetesnek vélte a gekkókat, hogy láttukra a skorpiókat is kiveri a halálveríték.

A római természettudós, id. Plinius (23-79) följegyezte, hogy csak a Görögországi gekkók marása halálos, a Sziciliában lévőké ártalmatlan. Egyéb rosszindulatú dolgokat is összehordtak a gekkókkal kapcsolatban: az indiai gekkók marása néhány óra alatt végez az emberrel; a japán harcosok gekkók vérével teszik mérgezetté fegyvereiket; a peruiak már a gekkó érintését is halálosnak vélték. Főként Dél-Kínában pedig az a hiedelem élt, hogy ha a gyík levágott farkát valaki fülébe dugják, az illető megsüketül.

A rosszindulatú híresztelésekkel szemben azonban ez a kis állat - azzal, hogy megtisztítja a pókoktól, szúnyogoktól és egyéb rovaroktól a helyet, melyet megosztunk velük - sok hasznot hajt az ember számára.

Az idős thai emberek kedvelik a házukban tanyát vert gekkókat, mert feltételezik, hogy szerencsét hoznak a ház lakóira. Úgy vélik, hogy az elhunyt rokonok, gekkók képében születnek újra, hogy vigyázzanak a gyermekekre. Feltehetően ezért is tart szívesen, sok ember hobbiállatként gekkót.

A thai gekkókról szóló babonák előtt, tudni kell a gekkókról, hogy a többségük képes hangot kiadni, ez lehet halk csettegés, cirpelés, vagy hangos ugatásféle.

Általában jó hírekre lehet számítani, ha a gekkó hangja reggel 6 óra és dél között hallható. Valami rossz dolog történik az emberrel, ha a gekkó déli 12 óra 1 perc és délután 6 óra között hallatja hangját. Az ezutáni időszakban, a 6 óra 1 perc és éjfél között megszólaló gekkó, kedvező és kedvezőtlen híreket egyaránt jelezhet. Nincs semmi jelentése annak, ha a gekkó „sírása” 0 óra 1 perc és reggel 6 óra között hallatszik. Ilyenkor ezt teljesen normálisnak tartják. Ha viszont egymásután négy gekkó „kiáltása” hallható, 15 napon belül valami probléma történik a családban.