Rosta Erzsébet weboldala

Az ókori mezopotámiak messze földön híresek voltak hajszépítésükről. A hajat lépcsőzetesen, piramis formájúra vágták, olajjal kenegették, füstölték és festették. Külön szolgahad hullámosította a királyok, hadvezérek, helytartók dús hajkoronáját.


Az idők során a hajvágással kapcsolatban számos hiedelem, előírás alakult ki, egyes népeknél a csecsemő első hajvágása valóságos rítussá vált. Természetesen a későbbiekben sem volt mindegy, hogy mikor kerül sor erre a műveletre. A babonás előírások szerint hajat vágni vagy vágatni csak újhold péntekén szabad. Fogyó hold idején viszont semmilyen életkorban sem szabad hajat vágatni, mert megakadályozza a dús hajkorona növését. Aki vasárnap vágatja le a haját, élete végéig kétségek fogják gyötörni.

Ha egy asszony azt álmodja, hogy fodrászhoz ment, az annak a jele, hogy hamarosan egy családtagjának erkölcsét sértő családi botrányba keveredik. Be kell festetni a haját, hogy nagy nehezen megússza a börtönbüntetést. Ha egy férfi fodrászról álmodik, sok pletykát jelent vagy azt, hogy egy gyönyörű nő fölött, uralkodásra van szüksége.