Rosta Erzsébet weboldala

A régi görögök a férfi nemi szervet, a falloszt a teremtőerő megtestesítőjének, a termékenység és az érzéki örömök fokmérőjének tartották. Újévi ünnepek orgiáin imádatuk tárgya volt.


A görög és a római Dionüszosz (Bacchus) ünnepén falloszjelmezbe öltöztek a férfiak, a hölgyek pedig, mint szent jelképet, ember nagyságú fallosz-szobrokat hordoztak a körmenetben, miközben érzéki táncot lejtve, óriási nemi szerveket simogattak, dédelgettek. Falloszalakú süteményeket sütöttek ünnepi lakomáikon. Az ókori Athénban a kapuk melletti oszlopokat középtájt falloszt ábrázoló rajzolatokkal ékítették, az oszlopfőkön pedig Hermész isten feje díszelgett. Délosz-szigetén a nevezetes Apollón szentélyhez vezető utat mind a mai napig termetes méretű falloszok övezik. A görög Priaposznak feltűnően nagy nemi szerve volt, sőt egy verzió szerint két fallosszal rendelkezett. Héraklész hérosz egyetlen éjszaka ötven királylánnyal szeretkezett. Sátánról pedig azt tartják, hogy nemi szerve a pokol tartóoszlopa.

Az ókori Itáliában a fallosz a nemzőképesség, a bőség, a siker és a boldog élet jelképe volt. Pompejben a házak bejárati kapuit terrakotta táblákkal díszítették, amelyen egy nagy fallosz és a következő felirat volt: „Itt lakik a boldogság”. A ház folyosóin a görög nagy falloszú istent, Priaposzt ábrázoló falfestmények.

Az ókori Egyiptomban a fallosz jelképezte a hatalmat, a férfiasságot. Termékenységistenük, Ozirisz még holtában is potens volt. Indiában ugyancsak nagy tiszteletbe tartották és tartják Siva isten állandóan meredő, erekcióban lévő péniszét, a lingamot. A nemzőképes Krisna istenről meg azt feltételezik, hogy szeretőinek száma ötszáz volt. Japán egyik ünnepén a nők - mind a mai napig, a legkisebb szégyenérzet nélkül - sokméteres falloszokat ábrázoló szobrokat hurcolnak magukkal.

A fallosz szimbolikája a bot, a pásztorbot, a kard, a tőr, a jogar. A királyok jobbján a jogar jelképezte a péniszt, az országalma pedig a női nemi szervet, a vaginát. Ez kettősség jelentette a férfi aktivitást, akaratot, uralmat, illetve befogadó, megtartó női passzivitást.

Az óegyiptomiak szerint a fallosz a testmagasság egyhatodát teszi ki. Új-Guineában a bennszülötteknek közösségi pénisztokjuk is volt, amelybe 300 levágott férfihere fért. A thaiföldiek pedig úgy gondolják, hogy orrméretük árulja el péniszük nagyságát. A thai férfiak, hogy fokozzák partnerük élvezetét, a péniszük bőre alá műanyag gyöngyöket ültetnek.