Rosta Erzsébet weboldala

Brehm leírása szerint az ezerlábúak (millepede) - a fürge százlábúakkal szemben - túlnyomóan éjjeli állatok, általában kerülik a vakító napfényt és jobban szeretnek csak a sötétség beálltakor táplálékuk után járni, amely főleg különböző növényi anyagokból, korhadó növényrészekből, lágy gyümölcsökből, gumókból vagy nedvdús gyökerekből áll.


Érdekes módon viszont - békés természetükkel ellentétben - a babonák többnyire negatív képzetet társítanak bántalmazásukhoz, vagy megjelenésükhöz. Óva intenek például egy ezerlábú megölésétől, mert a cimborája még az este leszállta előtt kiszimatolja társa gyilkosát.

Tennessee államban (Egyesült Államok) az a hiedelem járja, hogy ha egy ezerlábú megölése közben nyitva van a szánk, a pondró közben megszámolja hány fogunk van, s azok hamarosan ki fognak hullani. A Sziklás hegység lakói szerint akkor is csukva kell tartanunk a szánkat, ha az ezerlábúnak nem szándékozunk ártani. Egy másik hiedelmük  alapján már e rovar látványa is halált okozhat, kivéve, ha dobbantunk egyet, vagy ráköpünk a lábunkra. Ezerlábúról álmodni azt jelzi, hogy igyekszünk megszabadulni a céljaink elérését hátráltató félelmeinktől. Nemrégen súlyos kudarcélményben volt részünk. Más jelentésében ez az álom a harmónia és az együttműködés szimbóluma. Azt jelzi, hogy csapatjátékosok vagyunk és kiválóan összedolgozunk másokkal.