Rosta Erzsébet weboldala

Valaha az esőt az istenek könnyének tartották, ezért tartós szárazság idején varázslással próbálták sírásra késztetni az eget. Az esőcsinálók nagytekintélyű emberek voltak, és ha a tevékenységük nem járt eredménnyel, a törzsük feláldozta őket. A magyarok a szárazságot a boszorkányoknak tulajdonították, akik a fülükbe dugták az eső kulcsát.


A néphit úgy vélte, ha aszály idején megöntözik egy részeges ember sírját, akkor esni fog, ugyanezt várták el, amikor hat lánnyal húzatott ekével szántották fel a patak medrét. Egyéb esőkeltő mágikus praktikát is ismertek. Nagy szárazságkor az eső fakasztáshoz hatásosnak vélték: a hangos harangozást; szűzlány kútba eresztését; meztelen lány felöltöztetését virágokkal; aratáskor, egy kalászkoszorús lány leöntését vízzel; kavicsok vízbe dobását.

Számtalan megfigyelést jegyeztek fel, amelyekből az eső jöttére, vagy elmúltára lehetett következtetni. A németek szerint: a reggeli esőt, délutánra jó idő követi; ugyancsak jó idő várható a délelőtti eső után, ha reggel egy öregasszony köszörüli a torkát. Ha süt a Nap, és az eső is esik, akkor méreg fog hullani az égből, egy másik változat azt mondja, veri az ördög a feleségét. Az oroszok úgy vélik, hogy ha esik az eső, amikor az ember valahonnan távozik, egy napon oda vissza fog térni. Az afgánok a kopasz embernek javasolják, hogy takarja be a fejét, mert különben elered az eső. Az afgán álmoskönyvben, ha az ember halottal álmodik, eső lesz.

Egy sor állat remekül prognosztizálja az esőt. Például esőt jósolnak: a réten nyugtalanul, mohón legelő állatok; a levegőt szaglászó és az orrukat nyalogató tehenek; a homokba hempergőző kutyák; a vízparton sétáló varjak; a szótlan fülemüle; a nyüzsgő hangyák. Ha úszás közben verdes a kacsa a szárnyával, akkor is esőre lehet számítani.

Nagy valószínűséggel eső lesz; ha a macska szorgalmasan mossa a füleit; ugyancsak esni fog; ha a macska bármelyik napon folyamatosan kifelé néz az ablakon. Walesben, ha egy macska szemének a pupillája kitágul, esni fog az eső. A muszlimoknál a közelgő eső jele, ha egy macska a mekkai szent Kába kő felé néz, és előrenyújtva tartja fejét és mellső lábait. Ha macska a fülei mögött mossa magát, akkor is eső lesz, legalábbis ezt az angolok figyelték meg. Ugyancsak angol babona szerint, ha a macska mind a négy lábát maga alá húzza alvás közben, csapadékosra, hidegre fordul az idő.

A macskákat nemcsak jóslásra, hanem esőkeltésre is felhasználták. A Thaiföld északkeleti részén található Korat fennsíkon élő – színükkel az esőfelhőkre emlékeztető  kékes-szürke színű macskák (Korat macskák) elmaradhatatlan ”kellékei” voltak az esőért fohászkodó szertartásoknak.

Zivataros, rossz idő várható: ha a róka hangosan tutul; ha a kutya rejtekhelyre bújik; ha a kecske szüntelenül mekeg, vagy az akolban bújik meg; ha a disznó turkál a moslékban; ha a szamár hol búslakodik, hol vígan ugrándozik, vagyis kiismerhetetlenül viselkedik; ha az emberek ingerültek, hasogat a fejük, lüktet halántékuk, úgy érzik, hogy a szemük kiugrik a helyéből, és fájnak ízületeik.

Hamarosan zivatar lesz: ha a szamár ordítozni kezd; ha a disznók visongva jönnek haza a rétről. Ez utóbbi jelenséget Ázsiában figyelték meg. Egy tapolcai szólás-mondás szerint, ha asszony hajtja haza a lovat, megered az eső.

Az időjós növények közül, esőt jeleznek: a megduzzadó zuzmók; a felpattanó jerikói rózsák; sok-sok növény virága pedig nem nyílik ki eső közeledtével.

Népi időjárás-megfigyelők szerint: eső lesz, ha nagy a harmat, vagy az erdő sötétebb a megszokottnál; ha közelebb látszanak a hegyek, ha hajnalban sok felhő tornyosul az égen; ha a kéményből lecsapódik a füst; ha a felhő alól kisüt a nap; ha az ember levert, aluszékony, sokat ásítozik, fáj a tyúkszeme vagy viszket a füle és ingerlékenyebb a megszokottnál. A Margit-napi esőcseppek, tizennégy napig cseperegnek; ha Katalin locsog, karácsony kopog. Ha Medárd napján esik az eső, akkor negyven napig fog zuhogni. A németalföldiek a július 27-éről mondják azt, hogy "hétalvónap", amely hasonló jelentésű, mint nálunk a Medárd, vagyis, ha ezen a napon esik, akkor hetekig fog esni az eső.

Álomban megázni, megszabadulást jelez a problémáktól és nehézségektől, de termékenységet és megújulást is szimbolizálhat. Látni, amint esik az eső, és közben hallani az esőcseppek koppanását, megbocsátást és jóindulatot jelent. Ablakon át nézni az esőt, a spirituális gondolatok és megérzések tudatosulását mutatja, olykor szerencsét és szerelmet is jelképez.