Rosta Erzsébet weboldala

Általánosan elterjedt vélemény, hogy az apró kis egerek kapcsolatban vannak az égzengéssel és a zivatarokkal. Egyes mítoszokban az egér az ég és a föld nászából lett. Egyiptomban, Palesztinában és Görögországban úgy vélik, hogy az egér a földből születik. A trójaiak szerint az egerek a föld fiai. Többek szerint az egerek az égből hullnak a földre, vagy a zivatarból lesznek.


A római természettudós, id. Plinius (23-79) az egeret a valláshoz közelálló állatnak hitte. A mediterrán országokban él az egérjóslás, az egér-előjel használatának a szokása. Vannak, akik az egércincogásból képesek a jövendőt megjósolni. A thaiaknál, aki egércincogást hall a lakásban, nem betegszik meg, pénzre, sőt vagyonra tesz szert, ráadásul családtagjai is védetté válnak.

Sok helyütt tekintik az egeret a halál, éhínség, a betegség, a pusztulás, háború, a dögvész és a nyomor előjelének. Egy ukrán hiedelem szerint, ha kalászt rág az egér, drága lesz a kenyér. Egyiptomban bizonyos napokon félnek az egerek látványától, kivétel a fehér egér, amelynek megpillantása jó ómen. Görögországban az a hiedelem járja, hogy azt a házat, ahol házasságot kötnek, feldúlják az egerek. Apollón, az Olümposzon lakozó isten - számos egyéb állat mellett - az egérrel is azonosul, ettől függetlenül tőlük mentette meg az embereket. Egykoron a görögök egeres pénzt vertek, majd később az érméket amulettként használták a gonosz ellen.

Az egerek kapcsolatban vannak a heggyel és a múzsákkal. Ugyanis a mítoszok szerint a múzsák és az egerek születési és lakóhelye egyaránt a hegy, szervezeti formájuk a körtánc, s az üldözőik elől menekülve nyílvesszővé válnak.

Az egereket összefüggésbe hozták a betegséggel, egészséggel. Egykoron a filiszteusok arany egérszobrocskákat áldoztak, hogy megmentsék a népet a pestistől.

A néphit szerint képesek emlékeztetni és felejttetni. Például, aki egérrágta ételt fogyaszt, elfelejti a múltját. Az egerek gyakorta a halált testesítik meg; néha nőkké, emberekké vagy boszorkányokká változnak. Noé bárkájában a lyukat rágó egér, egyenesen maga az ördög. A mennyasszonyi szerepet játszó egeret az ördög jegyesének tekintik.

Egy Rügen szigeti mese szerint egy anya elátkozta hét leányát, amikor azok megszegték a nagypénteki tilalmat. A lányok egérré változtak és a vízbe ugrottak. Az anya bánatában kővé vált, és azóta körülötte táncolnak és énekelnek egérré lett lányai.

Az egér kicsisége ellenére bátor és ügyes jószág: megmenti az oroszlánt; halálra rémiszti az embert; feltöri az aranytojást; segít az erejüket meghaladó répahúzóknak; elbánik a macskával.

Aki az egereket és a patkányokat zajjal, lármával, dobolással, fütyüléssel riasztja el, ugyanazt teszi, mintha a boszorkányokat kergette volna el, harangszóval, petárdázással, lövöldözéssel, vagy vaslapok veregetésével.

Az álomfejtők szerint egérről álmodni családi gondokat jelez, vagy azt, hogy az anyagi ügyek kedvezőtlen fordulatot vesznek. Ha egy olyan egérről szól az álom, amelyik valakire ráugrik, vagy a ruháján mászik, akkor egy barátjával botrányba keveredik az álmodó. Egereket, patkányokat látni egy kamrában ínséges idők eljövetelét jelenti.

Az időjósok meg azt hiszik, ha valaki eldob egy döglött egeret, a dobás irányából hamarosan elkezd fújni a szél.