Rosta Erzsébet weboldala

A nálunk török szilvának is nevezett datolya a datolyapálma gyümölcse. Alakra a szilvánkhoz hasonló, a színe zöld, sárgásbarna vagy barna, a puhasága meg az íze nagyon különböző. Eddig csak kellemes csemegének ismertük, nem is tudtuk róla, milyen gyógyhatása van.


Nagymennyiségű ásványtartalma teszi lehetõvé, hogy vértisztítónak idegerõsítõnek használjuk, s jótékony hatása van a légzõszervre megfázás esetén.

Annak, aki álmatlansággal küzd, lefekvés elõtt ajánlatos néhány szem datolyát fogyasztania. Fõleg káliumtartalmának köszönhetően szív- és idegcsillapítóul szolgál a nap eseményei után. A datolya esetében a csont-fejlõdési zavarokra még inkább gyógyszerre találunk. Megfázásos betegség esetén enyhíti az inger feltámadását a légzõszervekben, így a szamárköhögés, vagy egyszerű köhögés esetében is. Hasonló reakciót vált ki, mint a köhögés elleni szirup.

A kínai datolya nem azonos az Észak-Afrikában őshonos datolyával. Közönséges nevén jujubának is nevezik. A licsivel együtt ábrázolva azt a kívánságot fejezi ki, hogy a megajándékozott személynek mielőbb szülessenek fiai. Az éretlen datolyából magzatelhajtó-szert is készítettek.

A kínaiaknál datolyafával álmodni korai halált jelent.