Rosta Erzsébet weboldala

A bányászok és a halászok közismerten nagyon babonás emberek. Mivel tevékenységük, munkálkodásuk eredménye egykoron nagymértékben függött az elemek jóindulatától, a jövendőt előrejelző ómenekre sokkal nagyobb súlyt helyeztek, mint más foglalkozású emberek.


A yorksire-i halászok úgy tudták, nem szabad kimenniük a tengerre, ha csizmájuk bőrét válluknál magasabban lévő kádban pácolták. A halászok nagyon megrémültek, ha kora reggel a tengerpart homokjában lapos lábnyomot találtak. Yorkshire bányászai nem mentek le az aknába, ha felébredve az egyik csizmájukat eldőlve találták.

Ha az amerikai gyarmatosítók valamelyikét gyomorfájás kínozta, a panaszok enyhítése érdekében, nehéz csizmáját a hasára tette. Hogy elkerüljék a balszerencsét, a csizmájukat  ha nem volt a lábukon  mindig a hónuk alá csapva vitték. Egyesek a jó szerencse végett, bal csizmájukba sót, pirospaprikát vagy borsot szórtak.

A következő hiedelmek is az Egyesült Államokból valók: a kerítésoszlopra tett csizma azt jelzi, hogy tartózkodik valaki a házban; ha a csizmák talpukkal a fal felé nézve lógnak, azt jelzik, hogy a gazdájuk meghalt; sok pénzt költ el járkálás közben, aki lyukasra koptatja a csizmáját; ha az új csizmák járás közben csikorognak, ugyanazt jelenti, mint a cipő esetében: a lábbeli ára még nem lett kifizetve.

Rossz előjel egy csizmában megbotlani, vagy a ballábas csizmát felhúzni elsőként. Nyugtalan lesz az alvása annak, aki éjszakára a fejénél magasabbra teszi csizmáit. Aki az asztalra rakja csizmáit, hamarosan veszekedni fog valakivel. Akinek járás közben csak az egyik lábán van csizma, annyi rossz napra számíthat, ahány lépést tesz meg így. Ha elutazás előtt kidobnak egy régi csizmát a bejárati ajtón, nem lesz szerencsés az utazás. Elhagyja a barátja azt, aki csizmát ajándékoz neki. Sohasem szabad használt csizmákat ajándékként elfogadni, mert a csizmákkal a korábbi tulajdonos gondjait is megkapjuk.

Azt mondják, hogy fiú gyermeke lesz az apának, aki csizmában van, miközben az asszonya vajúdik.

A jó szerencse érdekében péntek 13-án öreg csizmákat kell felhúzni. A még nem használt, új csizmákat magasan a padló fölé kell tenni. Télen ajánlott vörös papírt a csizmába simítani, hogy a lábak melegen maradjanak.