Rosta Erzsébet weboldala

A citrin nem más, mint vastartalmú hegyikristály. Ennek a féldrágakőnek a színe a világossárgától az aranybarnáig terjed. Az ametisztnél és a füstkvarcnál ritkábban fordul elő, viszont a drágábbnak tartott topázzal könnyen összetéveszthető.

 
A citrin a bölcsesség és az öröm köve. Lélekre gyakorolt hatása miatt eredményesnek ajánlják kínzó nyugtalanság és a rossz gondolatok gyötrése ellen. Súlyos depresszió esetén is citrint alkalmaznak terápiás kezelésként. Használata magabiztosságot kölcsönöz viselőjének. Segíti az összpontosító képességet, így a különböző vizsgák letételében vagy az üzleti életben nagy hasznát lehet venni. Pihenésnél a köldökre helyezett citrintől nyugodalmat remélnek, a problémák leküzdésében megoldást várnak.

Testre gyakorolt hatása révén szinte valamennyi szervet vitalizálja, segít az emésztési és az anyagcsere panaszoknál, epe- és cukorbetegségnél. Javítja a vérkeringést, méregtelenít. Jótékonyan hat az éjjel ágyba vizelő gyerekre, ha egész nap magánál hord egy darab citrint, és rovarcsípésre ráhelyezve, a viszketés gyorsan megszűnik.

Csillagjegyei: Oroszlán, Szűz, Ikrek és Bika.