Rosta Erzsébet weboldala

A hatalmas testű, vérszomjas ragadozó cápa, ősidők óta kizárólag félelmet és rettegést kelt az emberekben. Nem véletlenül lett a veszély, a gonosz és a halál szimbóluma.


A cápák rendszerint késő délután támadnak, mivel sötétedés után táplálkoznak. A ragadozó cápák közül a nagy fehér cápa a legfalánkabb, ráveti magát a nagy halakra, tonhalakra, rókacápákra, fókákra, tengeri teknősökre, sőt az embereket is megtámadja.

A cápákat ingerli, ha valaki nem úszik, hanem tapossa a vizet vagy vonaglik, mint egy vergődő hal. Érdeklődnek az élénk színű és a fényes fekete fürdőruhák iránt, ez utóbbiak ugyanis a fókákra emlékeztetik őket. A cápák messziről megérzik a vér szagát, a sebből szivárgó, vagy menstruációból származó vérre támadnak. Ha nagyon éhesek, őrjöngve felfalják megsebzett társaikat is.

Legfenyegetettebb Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika partszakasza, veszélyes New Jersey partja, de minden tengerparton lehet cápaveszély. Az ókorban élt történetíró, Hérodotosz (i.e. 484-424) arról számolt be, hogy amikor Xerxésznek, a perzsák és médek királyának támadó flottája az Athosz-hegy lábánál, a viharos, zátonyos vízben hajótörést szenvedett, a legénység 300 tagját felfalták a cápák.

A japánoknál a cápa isten küldötte; Szame cápaisten mindazokon segít, akik tisztelik őt. Visnu, a hindu főisten, az egyik ábrázoláson egy cápa szájából lép ki. A Fidzsi-szigeteken Dekuvaga, az óriáscápa a halászat és a házasságtörés istene. A mikronéziai Nauru-szigeteken élő bennszülöttek mítoszában egy ember változott át cápává. Az új-guineai trobriand-szigeteki ifjak cápavadászaton állják ki a férfiasság próbáját. Sri Lankán a hindu papok azért imádkoznak, hogy a gyöngyhalászokat ne érje cápatámadás.

Elképzelhető, hogy Jónás próféta, nem cet, hanem egy fehércápa gyomrában töltött három napot.
Szemmel láthatólag a cápák az egyedüli állatok, amelyek sohasem betegszenek meg. A jelenlegi ismeretek szerint immúnisak minden ismert betegségre, még a rákot is beleértve.

Az íreknél a babona szerint balszerencsét okoz, ezért nem szabad cápára vadászni vasárnaponként.