Rosta Erzsébet weboldala

A borostyánkő fosszilis, vagyis megkövült fagyanta. Színe a narancstól a barnán át ritkán a vörösig terjed. A tejfehér, átlátszó köveket nevezik csontborostyánoknak.


A borostyánkő hatásos belső és külső használatra. A belőle készült rózsafüzér fokozza a mások iránti részvétet és megértést. Viselete hatásos a boszorkányok és a lidércek ellen. Az asszony illatát kívánatossá teszi szeretője számára.

Kínában a bátorságot szimbolizálja, ugyanis neve (hupo) egybecseng a "tigrislélek" (hu po) szóéval, a tigris pedig főként bátorságáért méltányolt vadállat. A korai időkben úgy vélték, hogy a halott tigrisek lelke jelenik meg borostyánként a földön.

A meleg színű, áttetsző-átlátszó borostyánköveket, amulettként, nyakláncként hordják, amelyek életerőt adnak, megvédenek a betegségektől, a meghűlésektől. Megóv az orrdugulástól, a szénanáthától és csillapítja az asztmát. Gyógyítja a szamárköhögést és az orbáncot. Javulást hoz a strúmások, a nagyothallok állapotában. Gátolja a fertőzések elterjedését, megkönnyíti a kisgyerekek fogainak kinövését. Lázcsökkentő. Élesíti a memóriát, és oldja a szorongást.

Szerencseköve a Rák szülöttének.