Rosta Erzsébet weboldala

A ház falára felfutó borostyán, oltalmazza a lakókat a boszorkányoktól, védelmet nyújt a gonosz ellen. Azonban a házba bevinni nem tanácsos, mert ott veszekedést szít, bánatot okoz, az eladósorban lévő lányok férjhez menési esélyeit rontja. Ez a hiedelem talán azzal magyarázható, hogy a borostyán kedvelt növénye a temetőknek, ahol sírokat díszítenek vele. Feltehetően ezért köthető ehhez az örökzöld növényhez a halottak és a szellemek világa.


Írországban és Angliában a borostyán megítélése ellentmondásos. A házban a borostyán ágakból készült ártatlan dekorációkat rossz ómennek tartják. De ha valaki mégis borostyánnal kívánja díszíteni lakását, szem előtt kell tartania, hogy a borostyánt nem szabad felhasználni csak önmagában, a túl sok ág sem kívánatos. Ezt a szép, fényes levelű örökzöldet jövőbelátási képessége miatt tartják balszerencsés növénynek.

Viszont aki mégis meg akarja tudni, mit hoz a jövendő, viseljen a nyakán borostyánfűzért vagy hordjon a fején borostyánkoszorút. Aki a gonosz felöl kíván álmodni, annak négy borostyánlevelet kell a párnájába tennie.