Rosta Erzsébet weboldala

A bodza kétes hírű növény. Jelenthet szerencsétlenséget, halált, szimbolizálhatja a gonosz szellemeket. A keresztények azt mondják, hogy azért kárhoztatott, mert a keresztfa bodzafából készült és sokan úgy tartják, hogy Júdás is bodzafára akasztotta fel magát. Számukra a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája. A bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám.


Az írek boszorkányai bodzaágon lovagolnak. A bodzát vádolják a rossz álmokért és a jóslásokért is. Úgy tartják, hogy a bodzafa alatt gyűlnek össze a rossz lelkek. Skóciában és Walesben pedig azt hiszik, hogy a bodza olyan talajon nő, amelyet vérrel öntöztek. A gyermek bölcsőket még véletlenül sem készítették bodzafából, mert nyugtalanítja a csecsemőket.

A németek többsége nem visz házába bodzát, mert szerencsétlennek tekintik. Ezzel szemben a poroszok szemében a bodzafa szent fa, mert e fa alatt lakozik Puschaits istenség, aki a földdel áll kapcsolatban és a zöld ligetek pártfogója. Egy másik változat szerint magában a bodzában él az istenség. Puschaits tiszteletére évente kétszer rendeztek ünnepségeket, tavasszal és ősszel. A cséplőpajtában megterített asztalra bodzát, kenyeret, sört és más élelmiszert halmoztak fel, hogy az elkövetkező időszakban is teljen meg gabonával a hombár.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a bodza védelmet nyújt a gonosz ellen. Az inkvizíció tombolása idején az emberek bodzaágat vittek magukkal, hogy megóvja őket az egyháztól. A bodzát a kertek védelmezőjének is tartották, ezért rossz ómen, letörni, vagy levágni egy bodzaágat. Előbb engedélyt kell kérni a fától. Ugyancsak balszerencsés dolognak minősül a bodzaág elégetése, feltehetően azért, mert az inkvizíció idején bodzafát raktak a máglya alá, amelyen elégették az embereket.

A poroszok képzetében a bodza kapcsolatban van a föld alatti arasznyi emberkékkel, az olyan törpékkel, mint Hüvelyk Matyi. Az oroszoknál és a lengyeleknél nagy tiszteletben tartják a bodzát, a termékenységgel kapcsolják össze, díszül szolgáló virágát pelyhes seprűnek nevezik.

A népi gyógyászok a bodza virágát hurutoldó és lázcsillapító hatása miatt ajánlják, a bodza gyümölcsét jó hatásúnak tartják, mint vízhajtó és izzasztószert.
A nagyon beteg gyerekeket azért helyezik bodzafa alá, hogy a bodzában élő démonok meggyógyítsák őket.

A palóc néphit szerint, ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. A göcsejiek szerint a sertéseket elkerüli a vész, ha bodzaágat szórnak az ólba.