Rosta Erzsébet weboldala

A bódító italok sokféle növényből nyerhetők, de egy-egy ital kizárólag csak egyféle növényből készülhet. Mexikóban például aloé levélből; az amerikai indiánok maniókából vagy kukoricából készítik; Európában a sört malátából vagy árpából; Afrikában és Indiában a toddy-t pálmalevélből; a bort szőlőből nyerik. Bódító italként fogyasztanak még méhsört, mézsört, nem szőlőből készült borokat, erjesztett kancatejet (kumiszt) stb.


Jézus egy pohár tiszta vörösbor felett hálát adott, majd mondta: "Ez a pohár jelenti a véremen alapuló szövetséget". A pohárban lévő vörösbor Jézus vérét jelképezi, éppen úgy, mint a feláldozott bikák és kecskék vére.

A mitológiákban gyakran szerepelnek olyan hallucinogén italok, mint a szóma vagy a haoma, de említést tesznek taplóból, légyölő galócából, ópiumból, anyarozsból készült italokról is. Az italok kábító hatását egyes gombák kölcsönözték, úgy hogy alkoholos italban áztatták azokat. Régen Oroszországban a vodkát, szárított légyölő galócával tették veszélyesen kábító itallá.

Az izgató italok sorában feltétlenül meg kell említeni az ambróziát, melynek élvezete csak az isteneknek adatott meg. Az elmondások szerint, aki megízlelte, megismerte a mámort, halhatatlanná vált, ezért őrizték az istenek oly féltékenyen a csodálatos elixír titkát, nem akarták, hogy az emberek is örök életűek legyenek. A halandóknak meg kellett elégedniük a különleges fűszerezésű datolyából vagy szőlőből készült borokkal.

Minszki zsidó babona szerint, ha egy hordó whiskybe vagy likőrbe egy olyan kötél darabját teszik, melyre korábban valaki felakasztotta magát, az ital tovább fog tartani.