Rosta Erzsébet weboldala

A Dél-Ázsiából származó bazsalikom univerzális növény, használják fűszerként, gyógyszerként, szakrális célokra és ajzószerként. A tulasi bazsalikomot a hinduk vallásos növénynek tartják, Laksmi istennő és Visnu isten oltárára teszik, a növényekhez imákat intéznek. A vallási szertartások szakrális helyeire ültetett, szentként tisztelt tulasinak áldozatokat mutatnak be. A Padma Purána szerint, ahol a tulasi nő, még a körülötte lévő föld is szentté válik. A Visnu tiszteletére mindössze egyetlen tulasi gallyból készült lámpás, több millió lámpával ér fel. Az erdőnek, ahol a gyermek Krisna isten játszadozott, Tulasi kert a neve.


Indiában a tulasi gallyakon elhamvasztott halott lelke Visnu egében lel örök nyugalomra, és a meghaltnak nem kell újból megszületnie.

A hinduk házuk ajtaja elé tulasit ültetnek, mert a növény biztosítja a ház nyugalmát. A tulasi bazsalikom azonban nemcsak a békét, hanem a hűséget és a lemondást is szimbolizálja. Erről szól a következő történet: Visnu istent egyik követője, Tulasi megkívánta férjéül. Erre Laksmi, a féltékeny feleség, vetélytársát növénnyé változtatta. Visnut azonban az asszony hűsége annyira megrendítette, hogy Tulasinak kő alakjában fogadott örök hűséget. Indiában a kő és a növény kézfogóját minden évben megünneplik.

Csillapodik a vizet kereső vándor szomja, ha csak pár cseppet a nyelve alá tesz a templomok mellett termesztett, szomjúságoltó tulasi bazsalikom leveleiből kifacsart léből. A tulasi bazsalikomból napi egy levél elfogyasztása megőrzi a vallásos hitet, az egészséget, a termékenységet, elhárítja az ártó démonokat és soha el nem szürkülő, örömteli nemi életet biztosít, vélik az indiaiak.