Rosta Erzsébet weboldala

Balszerencsés az az ember, akit elkerül a szerencse. Mondják rá, hogy peches, nyomorult, elesett, sikertelen, sorsüldözött, istenverte. Szólásmondásokban úgy szerepel, mint aki a lejtőt járja, vagy lejtőre áll a dolga; rájár a rúd; beleütött az istennyila; rossz órában vagy csillagzat alatt született stb.


A babonás emberek jó néhány dologról, tárgyról, állatról, cselekedetről vélik azt, hogy balszerencsét hoz számukra. Néhány rossz előjel: a házba berepülő denevér; a háromszor huhogó bagoly; három pillangó együtt; az ötlevelű lóhere; piros és fehér virágok együtt egy csokorban mind a balszerencse jöttére figyelmeztetnek.

Balszerencsét jelent: ballábbal felkelni; énekelni reggeli előtt; kiszórni a sót vagy a borsot; tószt mondása közben összetörni a poharat; a leeső képet vagy összetört tükröt látni; feldönteni a gyertyatartót; fordítva felvenni az inget; pénteken körmöt vágni; az ágyra kalapot tenni; elajándékozni az esküvői ajándékot, vagy nappal baglyot látni.

Szerencsétlenségre hívja fel a figyelmet: az éjjel kukorékoló kakas; az esernyő kinyitása a lakásban; a keresztbe rakott kések látványa; hajóútra indulni pénteken; köveket dobálni a tengerbe vagy az orr viszketése.

Rosszat jelent: tükröt, kést vagy valamilyen más éles szerszámot kapni ajándékba; barátnak egy pár kesztyűt ajándékozni; szerződést, megállapodást áprilisban, júliusban vagy novemberben aláírni; golfjátékostól esernyőt kölcsönkérni; egy gombot, egy másik gomblyukba gombolni; valakit megelőzni a lépcsőn.

Rossz ómen: azt álmodni, hogy valamilyen baleset által meghal valaki, ennek ugyanis az a jelentése, hogy az elkövetkező időszak során súlyos érzelmi válság vár az illetőre, és nagy erőfeszítésre lesz szüksége, hogy összeszedje magát; felállva felhúzni a nadrágot, mert ez szegénységet jelent.

Az üzbégeknél nem szerencsés, ha: az embernek hosszúra nőnek a körmei; ha az ember kritizál, hazudik, pletykás vagy blamál másokat; ha az asszonyok kivágott nyakú ruhát viselnek; ha a férfiak fülbevalót, nyakláncot, karpercet hordanak. Balszerencsés lesz, aki: az ajtóban kezet fog, vagy beszélget, reggel mosdatlanul üdvözöl valakit, éjszaka söpör vagy körmöt vág, kézmosás után kezet ráz, törött tárgyakat vagy edényeket használ, hétfőn ruhát mos, egymásra rakott takarókra vagy az asztal sarkára ül, a lakásban suttog, szent helyre mutat kezével, vagy a cipőtalpa például Mekka felé. Rossz ómen az emberre nézve az is, ha fekvés közben a lábai nyugat felé vannak és pókhálós a lakása.

A balszerencse elkerülése érdekében azt ajánlják, hogy ne köpjenek vízbe; imádkozzanak újhold idején; folyó víznél meséljék el lidérces álmaikat; ne védekezzenek talizmánnal a rontás ellen, és ne egyenek felszeletelt répát.