Rosta Erzsébet weboldala

A bálnák a cetek rendjébe tartozó emlősök, sok bálna hatalmasabb, mint a legnagyobb dinoszaurusz volt. A kék bálna 30 méternél is hosszabb és a 136 tonnát is eléri. Óceánokban, folyókban és azok torkolatában, valamint az Antarktisz körüli vizekben élnek.


A nagy vizek mentén élők nagy tisztelettel vannak a bálnákról. Az eszkimók azért csodálják a bálnákat, mert intelligens állatoknak tartják őket, és még véletlenül sem sértenék meg a bálnák szellemeit. Az alaszkai eszkimók, hogy szerencsések legyenek, kenujukat bálnavadász motívumokkal díszítik fel. Gyakran festenek bálnákat a sámánok álarcaikra, melyeket a szertartások során használnak. A sámán feleségek férjeik mellkasára festenek bálnauszonyokat. A Vancouver-szigetén élő emberek számára a bálna jelenti a hosszú életet és a jólétet.

A középkori keresztények megítélése negatív volt, szerintük a bálna a sátán partnere, nyitott szája a pokol bejárata, a gyomra az alvilág feneketlen mélysége. Édeskés illata magához vonzza a halakat.

A bálnahúst Kínában és Japánban évszázadok óta fogyasztják. A leölt bálnákból nemcsak drága, különleges ételeket, hanem állateledelt is készítenek. A halcsontból fűzőmerevítőket; olajából szappant, kenőanyagot, tisztítószereket; ámbrájából parfümöket, kozmetikai cikkeket, füstölőket gyártanak. Japánban, minden évben a tenger felé néző Kogen-dzsi templomban, szertartáson kérnek a hívek lelki feloldozást az általuk kegyetlenül kiirtott bálnákért.

Tajvanon úgy tartották, hogy a bálna ajándékozta meg az embereket a kölessel, ezért hálából minden évben különleges ünnepet rendeztek a tiszteletére. Azt mesélik, hogy amikor Koxinga szembefordult a mandzsu uralkodóházzal, és a lázadókkal Tajvanra menekült, Tainan városánál megjelent egy bálna. Amikor a Koxinga alapította dinasztia elbukott a bálna is eltűnt, és soha többé nem tért vissza.

A judaista hagyományban, Jónás történetében szerepel egy híressé vált cet. A történet szerint, az Úr, megparancsolta Jónás prófétának, hogy menjen Ninivébe, és közölje lakosaival, megbűnhődnek elkövetett gonoszságaikért. Jónás azonban kitérve a megbízás elől az ellenkező irányba indult. Felszállt egy Hispániába induló hajóra, ám Isten hatalmas vihart kavart, ekkor a tengerészeknek bevallotta, hogy mindez őmiatta van. A tenger végül elcsendesedett és Jahve odarendelt egy nagy halat, feltehetően egy cethalat, hogy nyelje el Jónást. Három nap és három éjjel volt Jónás a cet gyomrában, eközben Istenhez imádkozott, aki meghallgatta könyörgését és megparancsolta a cetnek, hogy vesse partra a prófétát.