Rosta Erzsébet weboldala

A bajusz bizonyos személyiségvonásokra utal, ugyanis a felsőajak formája és annak környezete jelentős kapcsolatban áll a karakterrel. A közfelfogás szerint a bajusz, a szakállal együtt, általában a férfiasság jelképe. Hosszúsága, alakja kifejezhet büszkeséget, önbizalmat, hiúságot és sok egyéb tulajdonságot. Például az olyan rendetlen bajusz, amelyből a szőrszálak összevissza kiállnak, csekély önbizalmat szimbolizál, a rendezett bajusz esetében ennek a fordítottja igaz.


A régi magyarok előszeretettel hordtak bajuszt, közülük közkedvelt volt a sodrott-, a harcsa-, a tömött-, a kacskaringós- és a kihúzott bajusz. Az indiai szikhek vallása nemcsak a haj, de a szakáll és a bajusz levágását is tiltja.
Bár a kínai hősöket és isteneket rendszerint szakállal ábrázolják, a bajusz viseletét a kínaiak szerencsétlennek tartják, mely balszerencsét hozhat a családra, a rokonokra és a viselőjére. A borotválatlanság a dolgozó osztály tagjaira jellemző, akiknek nincs idejük megborotválkozni, ezért a szőrös arc a kínaiaknál az alacsonyabb státusz jele.

A végénél felkunkorodó bajusz ambiciózus, önmutogató emberről árulkodik. A felfelé pödört bajusz viselője barátságos, szereti, ha igazat adnak neki; a lefelé göndörödő bajusz tulajdonosa nyugodt lélek. A légybajusz többnyire a sznobok megkülönböztető sajátja, míg a vékony bajusz a játékos kedvű világfiaké. A császárbajusz a kedves, joviális emberek viselete, a nagy bajusz pedig a hűség és a jellemesség kifejezője akar lenni.

A jó természetű férfiak, amikor játszanak a bajuszukkal, felfelé szokták pödörni; a rosszkedvű, mogorva emberek viszont lefelé sodorják. Régebben a sportolók, különösen a bokszolók, rövid, szúrós bajuszt viseltek; a komornyikokat pedig hosszú, selymes, széles bajuszukról lehetett felismerni.

A messze, előreálló kefebajusz viselőjéről azt tartják, hogy a látása gyengülni fog. Ha egy lánynak pelyhedzik a bajusza, arról arra lehet következtetni, ha férjhez megy ő fog uralkodni családján, és sok gondja lesz az urával. Az a férfi, akinek bajuszából egy szőrszál egyenesen kiáll, csaknem bizonyos, hogy rövid időn belül veszekedni fog valakivel. Annak a fiúnak, akinek nincs bajusza, és kávét iszik, nem nő ki a szakálla.