Rosta Erzsébet weboldala

Az autósok többsége meglehetősen babonás, valamikor patkót szereltek a kocsi hűtőrácsára, s a visszapillantó tükrökön, még ma is sok autóban lógnak kabalafigurák, himbálóznak a rózsafüzérek, keresztek, nemzetiszínű szalagok, szakrális mütyürkék. Mindezt abban a reményben, azzal a céllal teszik, hogy megóvják az autó vezetőjét és utasait a balesetektől, a rendőri büntetéstől, az autót a műszaki meghibásodástól, de legfőbbképpen, hogy biztonságos legyen a megérkezésük. Ezt a célt szolgálják az autósok körében használatos amulettek, a Szent Kristófot ábrázoló szobrocskák is.


Autós feltételezés szerint, nem szabad a kocsival útra indulónak "jó utat" vagy "jó szerencsét" kívánni, sokkal inkább kell "kéz és lábtörést" vagy egyéb ehhez hasonló "jókívánságot" mondani, mert ez utóbbi szerencsés célba érkezést jelent.

A babonás angolok, ha defektet kap autójuk, tudni vélik, hogy fontos döntés előtt állnak; a svájciaknál a gumidefekt, ha autóúton történik, jó ómen, ha folyóvíz mentén, akkor rossz jelentésű. Szerencsétlenségre figyelmeztet az is, ha egy autó előtt nyúl fut át.

Elsősorban angolszász esküvői szokás, hogy az ifjú pár autójának lökhárítójára konzervdobozokat kötnek, mégpedig azért, hogy a zaj elriassza az ártó szellemeket. A jószerencse érdekében lökhárítóra erősített cipőt húznak maguk mögött.

Az okkult hölgyeknek, hogy megtudják ki lesz jövendőbelijük, az út szélére kell állniuk, és addig várni, míg tíz piros autót össze nem számlálnak. Ezután egy lila ruhás, vörös hajú nőt kell látniuk, majd egy zöld nyakkendős fiatalembert. Az első férfi, akit ezután meglátnak lesz jövendőbeli férjük.

Ha az ember mentőautót lát, balszerencsét jelent, hacsak nem szorítja meg az orrát, vagy nem tartja vissza lélegzetét addig, míg egy fekete vagy barna kutyát nem kerül a látóterébe.

A thaiföldiek, amikor autót vásárolnak, még a jármű forgalomba helyezése előtt, felkérnek egy papot vagy egy szerzetest, hogy áldja meg az autót, majd a gépkocsi vezetőfülke fölé eső tetőrészére egy piramist formázó jelet festenek, valamint a visszapillantó tükrökre színes szalagot kötnek. Egyes emberek a megfelelő szín választásához is segítséget kérnek, és horoszkópot készítettnek, mikor a legalkalmasabb hazavinni az autót. Bangkokban a taxikban a tükrökön jázmin-füzérek lógnak. Ezeket a füzéreket az autó védőszellemének ajánlják fel, a felakasztás előtt hozzá imádkoznak, a védelmét kérve. A legtöbb thai ember mielőtt autóba ülne, az indulás előtt, imát mond, és az út menti szentélyeknél is gyakran megáll egy rövid imára.

Az álomfejtők szerint, ha valaki azt álmodja, hogy autót vezet, arra figyelmezteti, hogy óvatosan bánjon a pénzével, a következő két hétben ne kockáztasson, és fogadásokat se kössön. Ha álmában valaki régóta vezet kocsit, azt jelenti, hogy pénz áll a házhoz.