Rosta Erzsébet weboldala


Az ásványok és kőzetek nem nagy teret foglalnak el a mitológiákban és a vallásokban, de feltétlenül van szakrális jelentőségűk, minden korban azt hitték róluk, hogy mágikus erővel bírnak, és csaknem valamennyi kőfajtát varázslatra képesnek tartottak. A bűvös kövek, elsősorban a ritka és értékes drágakövek különösen nagy értékeket képviseltek, egyik-másik jelképpé vált, szerepelnek a bibliai történetekben, és nagy keletjük volt mindig a kínaiak körében.


Az ásványokat többnyire amulettként hordták nyakban, vagy valamilyen titkos helyen rejtették el, de különös formájú, gyakran fallosz vagy vagina alakú kőzeteket, kövületeket is használtak, melyek szerelemserkentő hatásukról meg voltak győződve. Királyok, felségek, hatalmasságok, gazdag páciensek nemzőképességük javítására, kéjvágyuk fokozására porrá tört drágaköveket - gyémántot, gyöngyöt, korállt, rubint, smaragdot, topázt, turmalint, zafírt - fogyasztottak. Gyógyszerként a tibeti népgyógyászok korállal űzték ki a szervezet mérgeit, és gyógyították a májbajokat, zafírral pedig a leprát. Mindezekből csak egy csipetnyi reszeléket használtak gyógyszerként, más szerekkel keverve vagy összefőzve.

A szerves eredetű, állatokból származó kövekről, például a korallról, kagylóhéjról, gyöngyről, gyöngyházról, bezoárkőről tudni vélték, hogy életerővel bírnak, mágikusan hatnak. Belőlük nagyon sok varázsrecept forgott közkézen, és számtalan féle varázsital készült.

A tibetiek a gyöngyöt, mint Buddhához és a bodhiszattvákhoz kapcsolódó csodás szert, igen nagyra becsülték. Szerintük a gyöngyök rejtélyesen keletkeznek, hol elefántok agyában vagy agyarában, hol kobra agyában teremnek, hol valamilyen dél-indiai gyógynövényből származnak. A gyöngy hatását tekintve bizonyosak voltak, hogy a gyöngykagylóhoz hasonlóan, méregűző, és az agybántalmak gyógyítására is kiválóan hatásos.

Amulettként a silonites kő viselését javasolták a bölcs guruk, mert úgy vélték, hogy aki hordja, annak nemcsak örömet szerez, hanem elméjét is élesíti. A kő egyben segít, hogy használója ráérezzen a jövendőbeli történésekre, és azokat megfelelően prognosztizálja. A fehér, bíborvörös, és zöld színű silonites kőről csak annyi tudható, hogy Indiában lelhető fel, csigaházakban nő, és a növekvő, vagy fogyó Holddal együtt növekszik vagy fogyatkozik.