Rosta Erzsébet weboldala

Az antilop egy tülkös szarvú, patás, növényevő emlős, melynek számos fajtája létezik, a legkisebb alig nagyobb egy nyúlnál, míg a legnagyobbak elérik a szarvasmarha méretét. Afrikában az antilop a Holdat és a termékenységet szimbolizálja. Egyiptomban a különféle ábrázolásokon Széthtel látható, és a vihar jelképe. A Maliban élő bambarák szerint Faro, a vizek istene egy mennybéli antilopot küldött a Földre, hogy az embereket megtanítsa a földművelésre.


A busmanoknál Mantisz főisten legelső teremtménye. Az antiloppal a nők áldásos termékenységét, a család szaporodását hozzák összefüggésbe. Úgy vélik, ha antilop húst fogyasztanak, sokasodni fog a törzsük, és jólétben fognak élni. A lelőtt antilopokat, míg kiszenvednek, szertartások sorozatán mutatják be.

A szibériaiak szerint az első antilopok hatlábúak voltak, akik olyan gyorsan futottak, hogy lehetetlen volt elfogni őket. Tunk-poj, az isteni vadász egy recsegő szent fából faragott korcsolyát, hogy szélsebesen száguldjon vele. Az egész égbolton át üldözte az antilopot, amikor az állat elfáradt, és lezuhant a földre, Tunk-poj levágta az antilop két hátsó lábát. Ettől a naptól fogva az antilopoknak csak négy lábuk van.

Az álomképként megjelenő antilop ambiciózus célokról árulkodik, melyet nagy erőfeszítések árán ér el az álomlátó. Emellett az anyagi helyzet gyors javulását is jelzi. Ha viszont az antilop elpusztul, önhibájából a szerelmi kapcsolata hamarosan megszakad.