Rosta Erzsébet weboldala

Az egyik legrégebbről ismert nemeskő, a halványibolya, pirosas-ibolya színű kristályos kvarc. Valaha a lerészegedés és az esztelen szerelembeesés ellen használták. Erre a tulajdonságára utal a neve is, a görög améthüsztosz, amelynek jelentése "nem mámoros". Manapság is a józanság, a tiszta gondolatok reményében használják. Ha amulettként a gyűrűsujjon viselik, vagy a köldökre helyezik, tiszta értelmet biztosít és megóv a berúgástól.


Azt mondják, hogy mérgezett ételek közelében az ametiszt fénye megváltozik. A néphit szerint eredményesen védelmez a lidércek, rablók, viharok, jégverés, a sáskajárások, a pestis és a csalárdság ellen.

Az ametisztnek régóta természetfölötti erőt tulajdonítanak, viselete megvédi az embert a varázslattól és a honvágytól. Szerencseköve a vadászoknak, vállalkozóknak, üzletembereknek, sportolóknak, udvarlóknak, szeretőknek. Mivel nyugalommal tölti el viselőjét, ezzel van összefüggésben az a régi vadászhit, miszerint sikert hoz a vadászatban.

A kő elűzi a rossz gondolatokat, megkíméli az embert a negatív érzésektől, növeli az önbizalmat és a biztonságérzetet, csillapítja a fejfájást, javítja a közérzetet. Az ametiszt rezgései megértővé, őszintévé, elégedetté teszik az embert, segítik az összpontosításban, a túlérzékenység legyűrésében, s óvnak az álmatlanságtól.

Kúrálja a fogfájást, a köszvényt, az idegi problémákat. Hasznos alacsony vérnyomás és vérszegénység ellen, aktivizálja a pajzsmirigy és hasnyálmirigy működését. Hasnyálmirigy zavarok esetén a követ éjszakára egy pohár vízben kell áztatni, majd ezt a vizet reggel éhgyomorra meg kell inni. Álmatlanság ellen az ametisztet a párna alá helyezik. Embólia veszélynél, trombózis kezelésénél naponta többször kb. 10 percre, a követ ráteszik az ütőérre.

Az ametiszt február szülöttjeinek, a Vízöntőknek az ékköve, akiknek őszinteséget és szenvedélyektől, valamint gondoktól mentes lelki békét ígér. Hordhatják a Halak, Nyilas, Skorpió, Kos és a Szűz jegyűek is.