Rosta Erzsébet weboldala

Az alvás közben látott színes víziók, az álmok sokfélék, lehetnek egyszerűek, bonyolultak, valóságosak, hihetetlenek, fantasztikusak, fekete-fehérek, színesek, sőt az álmodó még hangokat is érzékelhet. Az álmok tanulmányozói azt mondják, hogy a kellemetlen érzéseket gerjesztő álmok, kétszer gyakoribbak, mint a kellemes álmok.


A jó hírű görög jós és álmoskönyvíró, az ephézoszi Artemidórosz (i.e. 2. század) a rémisztő álmokról azt írta, hogy jó szerencsét fejeznek ki, például máglyán elégni mindenki számára szerencsét jelent, mert ha beteg álmodja, meggyógyul; ha fiatal álmodja, szerelmi szenvedély keríti hatalmába. Hasonló a jelentése a keresztre feszítésről szóló álomnak: aki saját magát látja keresztre feszítve, nyugodt, eseménytelen házasságot remélhet; a tengerészek számára jó hajózást jelent. A politikusnak a keresztre feszítés a hivatali ranglétrán való emelkedésére utal, a rabszolgáknak pedig felszabadítást ígér.

Aki csecsemővel álmodik: ha szegény ember, akkor gondoskodnak róla; ha iparos, a vállalkozása tönkremegy; ha gazdag ember, kicsúszik kezéből a hatalom; ha utazni akar, inkább mondjon le róla, maradjon otthon, mert a csecsemő sem tud megbirkózni az akadályokkal.

Az álmoskönyvek megfejtései arról szólnak, hogy az álmok ellenkezője valósul meg. Például halállal álmodni, születést jelent, születésről álmodni halált. Álomban betegeskedni, jó egészség; bánkódni, jó hír felől hallani. Álomban a baleset, a sors jobbrafordulását jelenti; a büntetés, jutalmazást jelöl; a büszkeség, megszégyenítésre utal.

Az éjjeli álmok a gonoszra, a rosszra hívják fel a figyelmet, a reggeli álmok angyali figyelmeztetést jelentenek. Angyalok felől álmodni kiváló jel, sikert, boldogságot, hasznos barátságot prognosztizál. Apácával álmodni: szerénységet, türelmet jelez; bohóccal: könnyeket és bánatot; katonával: bátorságot, olykor dühöt és gyűlöletet is. Ha álmában az ember kedvesét börtönbe zárják, azt jelenti, hogy a szerelme megbízhatatlan. Ha az ember álmában önmagát látja börtönben, az az érzelmei korlátozását, elfojtását jelzi.

Ha valaki azt álmodja, hogy teára szomjazik, akkor hívatlan vendégek fogják meglepni, ha álmában megtámadja, vagy megfenyegeti egy banda, arra utal, hogy romlanak az életkörülményei. Ha valaki álmában biciklivel felfelé pedálozik a hegyre, jó kilátásokat jelent, ha viszont lefelé gurul a lejtőn, az arra figyelmezteti, hogy balszerencséje közeleg. Álomban a futás nagy változásra hívja fel a figyelmet.

Forgalmas repülőtérről álmodni az illető szabadság utáni, vagy utazási vágyát jelzi. Ha az álomban a repülőtér üres, vagy elhagyott, az útiterv megváltozik, vagy az utazás elhalasztódik. Álomban egy elveszett vagy elfelejtett értékes tárgyat szerencsésen megtalálni, sikert jelez.

Zöldséges kerttel álmodni, szorgalommal és gondossággal elért jólétet jelent, stabilitásra és belső erőre utal. Repcével álmodni intő jel, egy esetleges megerőszakolásra figyelmeztet, amelynek elkerülésére fel kell készülni érzelmileg és fizikailag. Virágos kerttel álmodni békét, kényelmet, igaz szerelmet és boldog otthont ígér. Gondozatlan, gazos kertet látni álomban, azt jelenti, hogy az illető elhanyagolta lelki szükségleteit. Mandulával álmodni, átmeneti bánatot jelez. Élvezettel evett manduláról álmodni szerencsét jelent, ha keserű az íze, az eltervezett változtatási terveket el kell halasztani. Keserű naranccsal álmodni azt jelenti, hogy rágalmak érik az embert arról a helyről, ahol a narancsokat látta.

Álomban: hamun járkálni bénulást okozhat; jégen ülni kedvezőtlen esemény bekövetkeztét jelzi; jégkrémet enni, készíteni, eladni vagy felszolgálni, azt jelenti, hogy az illető elégedett az életkörülményeivel; lekvárt enni: az álmodó pénzzavarba kerül, melyet egy asszony okoz; mézet enni: vagyonhoz és szeretethez jut az álmodó; sonkát enni: az illető elveszti azt, ami sokat jelentett az életében; kengurut látni: váratlan és izgalmas utazás ígéretét jelenti; kulcsokat látni nem várt változást jelent; léggömböket látni: szertefoszlanak a vágyak, különösen az üzleti életben és a szerelemben, de jelenthet veszteségeket is, és visszaesést, jövedelemcsökkenést a vállalkozásban. A kesztyűről álmodó embernek peres ügyei vagy üzleti gondjai lesznek, azonban megfelelő módon ezzel képes megbirkózni. Az álomban látott korsó mindenféle rossznak a jele, kivéve, ha kútba vagy patakba esik, és darabokra törik, mert így a benne lévő bajok szétszéledhetnek.

Álomban a színek közül a fehér: becsületességet jelent; a fekete: gyászt; a kék: kiegyensúlyozottságot; a vörös: elválást; a piros: erőszakot. Vízzel kapcsolatos álmok jelentése: a vízesés váratlan, kellemes dolog; a folyó, ha tiszta, akkor nyugodt sikeres életet; ha zavaros, fenyegető veszélyt jelent; az óceán: az illető békéjét; a kút belső nyugalmát jelzi; a mocsár pedig valamilyen veszélyre figyelmeztet.

Zuhanásról álmodni a lelki egyensúly, az önkontroll elvesztését jelenti. Reprezentálhatja a veszélyeztetettség érzését, az önbizalom hiányát, a kudarctól való félelmet vagy képtelenséget a helyzettel való megbirkózásra. Ha valaki magasról zuhan ki álmában, és megsérül, készüljön fel arra, hogy nehéz napok várnak rá; ha a zuhanás nyomán nem sérül meg, a probléma kisebb és átmeneti jellegű lesz.

A török álomfejtők szerint: aki fehér lóról álmodik, annak teljesülni fognak kívánságai; a fehér bárány: a téli hideggel, hóval kapcsolatos eseményre utal; aki emberi ürüléket lát álmában, pénzhez jut; tojásokról álmodni hírbe hozást, pletykát jelent; ha egy asszony péniszről álmodik, egy rokona fog meghalni; aki kisfiút lát álmában, örömteli híreket kap, aki viszont leánygyermekről álmodik, rossz híreket hall. Aki megérinti halott szeretettjét, nem fog felőle álmodni.

A pandzsábiak szerint a hajnali álmok általában valóra válnak. Házasságról álmodni szerencsétlenséget jelent a számukra, azonban a halál a hosszú élet jele. Nem jó tűzzel álmodni, vizet látni viszont szerencsét hoz. Váratlan szerencsét jelent, ha az ember álmában valamelyik ősétől ajándékot kap, ha viszont a felmenője elvisz valamit tőle, az a közelgő halál jele. A szikh álomfejtők szerint betegség várható az alvó személy családjában, ha az illető álmában valakitől pénzt vesz el. Az üzbégek szerint, aki fehér kígyóról vagy tevéről álmodik, gazdaggá válik. Reggeli előtt sohasem szabad rossz álomról mesélni, mondták a régi rómaiak.