Rosta Erzsébet weboldala

Amíg az almafa a termékenységet szimbolizálja, a fa gyümölcse, az alma a halhatatlanság és a bölcsesség jelképe. A kelták szemében az almafa a tudományt, a mágiát jelenítette meg.


A szerelmi babonák kellékeként gyakorta használnak almát. Az almavarázslatok viszonylag elterjedtek és ismertek. Egyik szerint az eladósorban lévő leánynak olyan almát kell keresnie, amelynek kilenc magja van. A kilenc magot bele kell tenni a kiválasztott fiú zsebébe, amitől az illető szerelemre gyullad a lány iránt. Egy másik almajóslás a gyermekek számáról ad felvilágosítást. Ha egy lány kettévág egy almát és megszámolja, hogy hány mag van a belsejében, megtudja, hogy hány gyermeke lesz.

Az almát hámozó lányok közül az lesz a leghosszabb életű, amelyikük úgy hámozza meg az almáját, hogy az övé legyen a leghosszabb egybefüggő almahéj. Ha a leány a válla fölött hátraveti az almahéjat, és a földön landoló héj leesve egy betűt formáz, ez a betű jelzi jövendőbeli nevének kezdőbetűjét.

Alma-horgászásnak hívják azt az összejövetelt, amikor mindegyik részvevő kap egy almát, amelyből kivágnak egy kis darabot, és a nyílásba behelyeznek egy papírszeletkét, amelyre előzőleg valamilyen szerencsejövendölést írtak. Ezután az almákat, bedobják egy nagy tál, vagy egy dézsa vízébe, és a meghívottaknak a fejüket a vízbe dugva a szájukkal kell kivenni egy almát. Ha sikerült a horgászat, kiveszik a papírt az almából, és elolvassák a szerencséjüket. Azt mondják, hogy aki alma-horgászás közben először harap bele egy almába, elsőként fog megházasodni.

Bevett szokás a karácsonyi almaevés, a házigazda annyifelé vágja az almát, ahányan körülülik az asztalt, s miközben az almagerezdeket eszik, egymásra gondolnak, hogy a jövő évben se feledkezzenek meg egymásról, s az eltévelyedő is hazataláljon. Sokan úgy tartják, hogy jó híreket kapnak, ha a sült almák szétpukkannak a sütőben.

A betegségek megelőzésének elterjedt gyógymódja az alma fogyasztásának javaslata. „Minden napra egy alma, s nincs szükség többé doktorra!” - ígérik a népi gyógyászok. Kínában viszont kerülendő, hogy a betegeknek almát ajándékozzanak, mert az „alma” szó hangalakja (pingguo) hasonlít a „beteg”, „betegség” (bing) szóéra.

A kínaiak számára az almafa virága a nőiesség, a szépség szimbóluma. Észak-Kínában az almafa tavasszal virágzik, ezért a tavasz szimbólumaként is használatos.